Nieuwsuur

Tillerson bezorgd over activiteiten Rusland

Aangepast
AFP

Rex Tillerson, de beoogde minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van de nieuwe president Donald Trump, is bezorgd over "recente activiteiten van Rusland" die volgens hem ingaan tegen de belangen van de VS. Een opvallende uitlating voor de man die bekend staat vanwege zijn warme banden met de Russische overheid en president Vladimir Poetin.

Ongeschikt

Vandaag voelde het Senate Foreign Relations Committee de beoogde minister aan de tand. De Democraten verafschuwen de gedachte dat Amerika's hoogste diplomaat bevriend zou zijn met een regering die heeft ingebroken in de servers van hun partij en actief heeft geprobeerd om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden en vinden hem ongeschikt als minister.

President Trump in spe is razend

Volgens Trump is Tillerson juist de aangewezen persoon om de spanningen met Rusland weg te nemen vanwege zijn goeie relaties met het land.

Sancties

Tillerson, die tot vorige week topman was van oliebedrijf ExxonMobil met reusachtige olieprojecten in Rusland, verdedigde zich vandaag voor die nauwe banden met Rusland. Hij zei dat "het een redelijke veronderstelling is dat Poetin wist van Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in de VS vorig jaar".

Hij ziet voorlopig ook geen aanleiding de economische sancties tegen Moskou op te heffen die president Obama instelde na de Russische annexatie van de Krim. Een aantal van de ExxonMobil-projecten kwam toen stil te liggen.

Oorlogsmisdaden

Tillerson noemde de inlijving van de Krim vandaag in de Senaat onrechtmatig. "Rusland heeft zich land toegeëigend dat niet van hem was."

Over Ruslands optreden in Syrië was hij een stuk gematigder. Er is voor zover Tillerson nu bekend geen sprake van oorlogsmisdaden.