Vluchtelingen in het opvangkamp bij Moria op Lesbos

'Bijna geen Syriërs van Turkije naar EU door traag asielsysteem'

Door het trage asielsysteem in Griekenland worden er door de Europese Unie amper vluchtelingen uit Turkije opgenomen. Dat zegt Turkije-rapporteur voor het Europees Parlement Kati Piri in Nieuwsuur. "Daarnaast worden er ook bijna geen vluchtelingen teruggestuurd naar Turkije."

In de Turkijedeal is afgesproken dat voor elke vluchteling die wordt teruggestuurd naar Turkije, de EU één Syriër opneemt vanuit een Turks opvangkamp.

Volgens Piri is het opzetten van de luchtbrug ook mislukt door het succes van het akkoord. "De deal werkte meteen. Er kwamen geen vluchtelingen meer. Daardoor viel de politieke druk en het draagvlak weg om mensen terug te halen."

Als wij willen dat deze deal in stand blijft, moeten wij ook onze eigen afspraken nakomen.

Kati Piri

De Europese Commissie meldde begin december dat er sinds de Turkijedeal 2672 Syrische vluchtelingen legaal vanuit Turkije naar de Europese Unie zijn gereisd. Duitsland nam ruim duizend Syrische vluchtelingen op, Frankrijk 438 en Nederland 409. Ruim duizend migranten zijn door de Europese Unie teruggestuurd naar Turkije.

Begin 2016 wilde toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom en pleitbezorger van het akkoord, nog 150.000 tot 250.000 vluchtelingen legaal laten doorreizen. Nadat het plan werd overgenomen door de Europese Unie werd er een maximum van 72.000 legale vluchtelingen vanuit Turkije naar de EU afgesproken.

Piri vindt dat Europa daar werk van moet maken. "Als wij willen dat deze deal in stand blijft, moeten wij ook onze eigen afspraken nakomen. Dat moet om de Turkse bevolking te ontlasten, maar ook om de meest kwetsbare vluchtelingen een veilige route naar Europa te bieden."

'We moeten werk maken van het vluchtelingenakkoord'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl