Nieuwsuur

Trump erkent mogelijkheid rol Rusland in e-mailhack

Nieuwsuur

Donald Trump geeft toe dat het mogelijk is dat Russische hackers verschillende Amerikaanse doelen hebben gehackt, waaronder de Democratische Partij, meldt de New York Times.

Trump kreeg vanavond de Amerikaanse inlichtingendiensten op bezoek. Die praatten hem bij over de Russische hackers.

De veiligheidsdiensten beweren dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Met harde bewijzen zijn ze nog niet naar buiten gekomen. 

Conclusie rapport

"De hoofdconclusies van dit rapport komen overeen met eerdere bevindingen: het is Rusland dat hoofdverantwoordelijk is voor de hack en probeerde de verkiezingen te beinvloeden ten gunste van Trump", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Het vermoeden bestaat dat de hacks het werk zijn van private Russische groepen. Namen die genoemd worden zijn hackersgroepen als Cosy Bear en Fancy Bear, mogelijk gelieerd aan de Russische overheid, maar dat is nooit bewezen. Deze groepen werken op afstand: voor de overheid en criminele organisaties. 

Onomstotelijk bewijs

Michel van Eeten, hoogleraar interveiligheid aan de TU Delft, denkt dat een harde link met het Kremlin nooit is aan te tonen. Volgens Van Eeten is het denkbaar dat de Amerikanen zijn geinfiltreerd of bronnen hebben binnen het Kremlin die daar afluisteren, maar beschermd worden.

"Hoe hard het bewijs is zullen wij niet te horen krijgen. De veiligheidsdiensten zullen zich dan teveel in de kaarten laten lijken."

Bekijk hieronder de reportage en het gesprek met Michel van Eeten, hoogleraar internetveiligheid aan de TU Delft.

'Hoe hard het bewijs is krijgen we niet te horen'
Trump kreeg vandaag de chefs van de veiligheidsdiensten op bezoek. Die praatten hem bij over de strooptochten van Russische hackers. Correspondent Arjen van der Horst: "De hoofdconclusies van dit rapport komen overeen met eerdere bevindingen: Rusland is verantwoordelijk voor de hack en probeerde de verkiezingen te beinvloeden ten behoeve van Trump." Maar volgens Michel van Eeten, hoogleraar internetveiligheid aan de TU Delft, krijgen we niet te horen hoe hard het bewijs is. "Dan laten de inlichtendiensten zich teveel in de kaarten kijken."

Voor de presidentsverkiezingen op 8 november werden computers van de Democratische Partij gehackt. Duizenden e-mails van Hillary Clinton, haar campagneleider John Podesta en andere Democraten lagen op straat. De zaak bracht de Democraten ernstig in verlegenheid.

Scheidend president Barack Obama gaf de inlichtingendiensten opdracht om - voor zijn vertrek uit het Witte Huis op 20 januari - met een volledig onderzoek te komen.

'Russen kunnen ook Nederlandse verkiezingen beïnvloeden'
Politici maken zich zorgen over mogelijke Russische hacks in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar maart.
1/2'Russen kunnen ook Nederlandse verkiezingen beïnvloeden'
'We moeten onze cyberspace beschermen'
Ansip doet de oproep, nu vanuit de regering van president Obama steeds nadrukkelijker naar de Russische president Poetin gewezen wordt in het schandaal over de gehackte Democratische e-mails.
2/2'We moeten onze cyberspace beschermen'