Ben Feringa is één van de drie winnaars van de Nobelprijs voor Scheikunde.
Aangepast

Nobelprijswinnaar Feringa: Nederlandse wetenschap in de gevarenzone

"We investeren veel te weinig in wetenschap", zegt Nobelprijswinnaar Ben Feringa in Nieuwsuur. Vooral de investeringen in laboratoria laten te wensen over. "China gaat Nederland inhalen als we niet oppassen." Feringa denkt dat er minimaal een miljard euro per jaar nodig is voor fundamenteel onderzoek.

Ook moet er geld naar het onderwijs. Tijdens een bezoek aan China zag hij overal waar hij kwam veel betere apparatuur dan zijn studenten tot hun beschikking hebben. "Mensen die nu worden opgeleid, daar moet de aandacht naar toegaan", vindt de wetenschapper.

Mening

De wetenschap staat volgens Feringa ernstig onder druk. Of het nu om klimaatverandering gaat of over de evolutietheorie, volgens sommigen bestaan ze niet. Ondanks de bewijzen voor de oorzaken van klimaatverandering die door talloze onderzoekers zijn aangedragen.

"Ik schrik daar heel erg van. Wetenschap houdt zich bezig met het verwerven van data, met feiten. En op grond van een grondige analyse worden die feiten bekeken. En op grond daarvan kun je besluiten nemen."

Nobelprijswinnaar Ben Feringa over de toekomst van de wetenschap

'Wetenschap en onderwijs zijn op dit moment in de geschiedenis belangrijker dan ooit. In een digitaal tijdperk waarin feiten en meningen allebei als ‘data’ gezien worden, waarin fictie en nieuws worden behandeld als ‘content’ en waarin instituties en belangengroepen zich allemaal manifesteren via ‘platforms’, moeten we juist meer energie gaan steken in het koesteren van een cultuur die feiten onderscheidt en respecteert', schreef José van Dijck, mediawetenschapper en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), deze week in NRC.

Kritische analyse

De KNAW vindt dat in 2017 wetenschappers meer dan ooit nodig zijn als hoeders van feitelijkheid. Feringa: "Fundamenteel onderzoek is gebaseerd op data en wetenschappelijke feiten. Dat is dé sterke kant van de wetenschap."

"Je moet je toch niet voorstellen dat we tegen onze studenten gaan zeggen: wetenschap is ook maar een opinie. We moeten studenten opleiden met een kritische analyse van de feiten en grondig onderzoek", aldus Feringa.

'Ik voelde me vandaag als in een achtbaan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl