'Obama hyperactief in nadagen, Trump nu al bezig met beleid'

Het is niet eerder vertoond: een aankomend Amerikaanse president die tijdens de machtsoverdracht de zittende president zo hard afvalt.

Maar vanavond in de confrontatie tussen Amerika en Rusland koos Donald Trump de kant van Poetin.

In reactie op het uitzetten van Russische diplomaten door Obama gisteren, besloot Poetin vandaag geen tegenmaatregelen te nemen. Poetin zei het jammer te vinden dat Obama zijn ambtstermijn "op deze manier" afsluit.

Trump noemde dat via Twitter een "geweldige stap". Over Poetin twittert hij: "Ik wist dat ie een slimme vent was."

Obama zette 35 diplomaten en hun gezinnen uit vanwege de vermeende Russische inmenging van de Amerikaanse verkiezingsstrijd.

Amerika-correspondent Arjen van der Horst spreekt van een zeer unieke situatie.

"Er is een president-elect die pas over drie weken het Witte Huis betreedt, maar zich nu al bemoeit met beleid. En aan de andere kant een hyperactieve Obama die, in de nadagen van zijn ambtstermijn, de komende regering wil beinvloeden. Ook dat is zeer ongebruikelijk."

Vorige week nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin staat dat Israel moet stoppen met de bouw van nederzettingen op Palestijns grondgebied.

Die werd aangenomen doordat de Verenigde Staten zich hadden onthouden van stemming. Een koerswijziging, want in het verleden gebruikte Amerika vaak zijn veto tegen VN-resoluties waarin Israel werd veroordeeld.

Trump

Volgens correspondent Monique van Hoogstraten kijkt een grote meerderheid in Israel uit naar het aantreden van Trump.

"Veel zaken die internationaal gevoelig liggen worden in de ijskast gezet, zoals de legalisering van een aantal illegale buitenposten: kleine nederzettingen die nu nog illegaal zijn."

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken wilde hen uitwijzen als reactie op het Amerikaanse besluit, maar Poetin ziet daarvan af. Hij wil afwachten wat de nieuwe president Trump gaat doen.

Rusland-correspondent David-Jan Godfroid verwacht dat Poetin ervan uitgaat dat Trump na zijn aantreden vrij snel de uitzetting van de Russische diplomaten terugdraait.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl