Nieuwsuur

Bowie's laatste band: hij dacht dat hij meer tijd had

Aangepast
Nieuwsuur

De laatste plaat van David Bowie Blackstar is verkozen tot het beste album van 2016. De band van jazzsaxofonist Donny McCaslin (50) begeleidde de Britse muzieklegende op wat uiteindelijk zijn laatste plaat zou worden. Begin dit jaar overleed Bowie op 69-jarige leeftijd aan kanker.

"Het was zo'n indringende ervaring om met hem hieraan te werken. Ik ben zo blij met het resultaat. Ik vind het prachtig wat ik hoor. Hoe hij zingt, hoe de band speelt. Het klopt gewoon allemaal. Maar het is ook heel verdrietig", vertelt McCaslin aan Nieuwsuur. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Hij dacht dat hij meer tijd had'

Het verhaal begint in 2014 als David Bowie in een jazzbar in New York een optreden van McCaslin en zijn band ziet. "Ik denk dat hij een jazzproject wilde doen. Samen met zijn producer Tony Visconti was hij op zoek. Ik was me bewust van zijn aanwezigheid. Ik zag ze vanuit mijn ooghoek, maar probeerde geconcentreerd te blijven."

De volgende dag krijgt McCaslin een mailtje van Bowie. "Toen stuurde hij me een nummer en zo begon het."

Magisch moment

Tijdens de opnames van Black Star ondergaat Bowie chemotherapie, wat geheim moet blijven. "Het feit dat we dat wisten, maakte dat ik alles met nog meer zorgvuldigheid en aandacht deed", vertelt de toetsenist van de band Jason Lindner.  

McCaslin praat niet graag over de ziekte van Bowie. "Daar wil ik niet veel over zeggen uit respect voor zijn privacy. Maar wat mij vooral opviel, wat hij ook doormaakte, hij was altijd volledig aanwezig en betrokken bij het project. Hij was altijd heel opgewekt en creatief."

Dat is ook wat Lindner zich herinnert van Bowie toen hij voor het eerst begon te zingen. "Zijn vibratie was zo hoog in de studio. Hij kwam meteen binnen op elf, vanaf nul. Dat duwde ons meteen naar dezelfde frequentie als hij. Het was echt een magisch moment."

Mysterie

Bowie overlijdt twee dagen nadat Blackstar verschijnt. Een enorme schok voor de band, die al enkele maanden niks meer van hem vernomen had. "Ik was er kapot van. De timing was zo... Alle jongens in de band waren zo blij dat Blackstar uitkwam. En zo blij dat het zo goed werd ontvangen." 

Die samenloop van het uitkomen van het album en Bowie's dood kan volgens sommigen geen toeval zijn. "Daar heb ik mijn ideeën over. Het is zijn kunst, er hangt veel mysterie omheen. Om te berekenen wanneer je sterft en deze wereld verlaat... Ik weet het niet. Ik heb moeite om dat te geloven", zegt Lindner.

McCaslin: "We hebben nog contact gehad over nog een plaat die hij met ons wilde maken. Ik weet niet of hij al was begonnen met schrijven, of bijna. Maar daar hebben we het wel over gehad. Dus ik denk dat hij dacht dat hij meer tijd had."

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame