Nieuwsuur Buitenland Aangepast

'Tot dat brexit-gedoe ging het goed'

Nieuwsuur

Charlie Mullins is de rijkste loodgieter van Groot-Brittannië. 25 Jaar geleden begon hij met een éénmanszaak, inmiddels heeft hij honderden mensen in dienst. De working class-jongen uit Zuid-Londen groeide uit tot een selfmade miljonair. Maar sinds de brexit maakt hij zich grote zorgen.

"Dit gaat over onze toekomst, die moet goed zijn. Er heerst veel onzekerheid. Tot dat brexit-gedoe ging het goed, de economie draaide goed. Ineens brak de tering los. Bedrijven beginnen nu te lijden onder de onzekerheid", vertelt Mullins. 

Bij zijn bedrijf Pimlico Plumbers zijn veel producten sinds de brexit duurder geworden. "Er komen elke dag vijftien à twintig boilers binnen. Onze best-verkopende boiler komt uit Duitsland. Die is met tien procent in prijs gestegen Dat zorgt vanzelfsprekend voor problemen." 

'Tot dat brexit-gedoe ging het goed'

Het was de grootste politieke aardschok in Europa van het afgelopen jaar: de brexit. Maar hoe die brexit er uit komt te zien, is nog volkomen onzeker. Cruciaal voor de brexit-onderhandelingen is een rechtszaak die Mullins samen met andere Britse burgers heeft aangespannen. 

De groep wil dat de Britse regering alleen met steun van het parlement kan beslissen wanneer het land de onderhandelingen over uittreding uit de Europese Unie start. Het parlement - dat in meerderheid tegen de brexit stemde - moet het laatste woord krijgen. 

Nu lijkt het of we uit een vliegtuig springen en onderweg een parachute regelen.

Charlie Mullins

Het Britse hof stelde hen begin november in het gelijk, tot grote frustratie van voorstanders van de brexit. Maar de regering ging in hoger beroep. Premier Theresa May vindt dat de regering zonder goedkeuring van het parlement kan opereren omdat de brexit de uitkomst is van een referendum. 

"Wij willen gewoon dat de regering transparant werkt. Nu lijkt het of we uit een vliegtuig springen en onderweg een parachute regelen. Dat kan niet. Het moet in één keer goed. Anders zorgt onzekerheid voor een ramp", zegt Mullins. Hij investeerde honderdduizend euro in advocaten die de groep bijstaan. Daar heeft hij veel vijanden mee gemaakt.

Fitnesstrainer

Veel brexit-voorstanders zijn bang dat Mullins met de rechtszaak de uittreding probeert tegen te houden. "Billy was mijn fitnesstrainer, maar vanwege het gelazer rond de brexit is hij nu mijn lijfwacht. Billy gaat nu altijd met mij mee, 24 uur per dag."

Mullins hoopt dat hij  het hoger beroep in de zaak volgende maand wint. Hij is ervan overtuigd dat een brexit alleen maar geld gaat kosten. "Het is echt volkomen onnodig. We draaien nu dertig procent beter dan vorig jaar. Ik weet niet of we dat volhouden. Dit wordt de zwaarste financiële klap in de Britse geschiedenis."

STER reclame