IS gaf tips over welke vrachtwagens te gebruiken bij aanslagen

De aanslag op een kerstmarkt in Berlijn lijkt op een aanslag waartoe Islamitische Staat en al-Qaida hebben opgeroepen. "In het laatste nummer van het maandblad van IS is opgeroepen om je te richten op christelijke doelwitten en daarbij vrachtwagens te gebruiken", zegt terreurdeskundige Beatrice de Graaf.

In het blad werden volgens De Graaf tips gegeven over wat voor soort vrachtwagens geschikt zijn voor aanslagen. "De vrachtwagen moest bijvoorbeeld hoog en zwaar zijn en snel kunnen optrekken om over stoepranden te gaan."

Voorschot

Islamitische Staat heeft de aanslag van gisteravond, waarbij twaalf mensen omkwamen, opgeëist. Het IS-persbureau Amaq meldt dat de man die de vrachtwagen bestuurde een strijder van IS is.

"Die claim is vrij algemeen", vindt De Graaf. "Er zitten bijvoorbeeld geen beelden bij of een afscheidsboodschap, ook worden er geen namen genoemd. Het kan zijn dat IS een voorschot neemt en dit claimt voor iemand die zich heeft laten inspireren door IS. Dat is eerder gebeurd."

Wie er achter de aanslag zit, is belangrijk voor opsporingsdoeleinden, zegt De Graaf. "Is het een eenling of is het een netwerk zoals in Parijs of Brussel. Dat lijkt er nu nog niet op."

In Duitsland heb je geen bewakingscamera's door strenge privacywetgeving.

Beatrice de Graaf

De dader loopt zeer waarschijnlijk nog vrij rond. De man die eerder werd verdacht van betrokkenheid, is vrijgelaten. De Duitse autoriteiten zeggen dat ze niet genoeg bewijs hebben om de 23-jarige Pakistaanse asielzoeker vast te houden.

Het wordt volgens De Graaf lastig voor de politie om de dader op te sporen. "In Duitsland heb je geen bewakingscamera's door strenge privacywetgeving. Daardoor is het lastig om nu nog aanknopingspunten te verzamelen."

Voor zover bekend heeft de politie nu geen verdachte in het vizier. De bevolking is opgeroepen zeer waakzaam te zijn en verdachte situaties meteen te melden bij een speciale tiplijn.

Beatrice de Graaf over aanslag Berlijn in Nieuwsuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl