De Mevlanamoskee in Rotterdam tijdens de afsluiting van de ramadan
Aangepast

Turkse attaché stuurde zelf info naar Turkije over Gülenisten

Er is wel degelijk informatie naar Turkije gegaan over Nederlandse moslims die zouden sympathiseren met de Gülenbeweging. Dat zegt Yusuf Acar, attaché van de Turkse overheid in Nederland en voorzitter van de Nederlandse tak van de Turkse imam- en moskee-organisatie Diyanet. Naar eigen zeggen gaat het om openbare informatie die hij zelf verzamelde.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken riep gisteren mensen die zich geïntimideerd voelen door Diyanet op, om aangifte te doen. Ze deed die oproep nadat vorige week bekend was geworden dat Diyanet informatie doorspeelt aan Turkije over moskeebezoekers die zouden sympathiseren met de Gülenbeweging, die door Turkije als terroristisch wordt gezien.

Hollanda Fetö

Acar benadrukt dat hij de enige is die dat heeft gedaan, en dat er geen imams bij betrokken zijn. Ook zou het alleen om informatie gaan die op internet te vinden is. "Als attaché heb ik informatie verzameld die iedereen op internet kan vinden."

'Iedereen kan dit vinden op internet'

Volgens hem gaat het om informatie die je kunt vinden als je op 'Hollanda Fetö' zoekt. Fetö is een afkorting die wordt gebruikt om de Gülenbeweging aan te duiden.

Eerder nam de Nederlandse tak van Diyanet nog afstand van de beschuldigingen en noemde ze "pertinent onjuist".

Duitsland en België

Het doorspelen van informatie van de religieuze organisatie speelt niet alleen in Nederland. Zo zou Diyanet in Duitsland een aantal rapporten hebben opgesteld over moskeebezoekers, en Belgische media melden dat 65 moskeeën in dat land opdracht hebben gekregen om informatie te verzamelen.

Er is al langer discussie over Diyanet. Zo wil de Tweede Kamer dat er een einde komt aan imams die in Nederland prediken, maar in Turkije zijn opgeleid en in dienst zijn van de Turkse organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl