Aangepast

Het Nationale Ballet richt fonds op voor dansers uit oorlogsgebied

Het Nationale Ballet in Amsterdam heeft een fonds opgericht om getalenteerde dansers uit Syrië te ondersteunen. Via het Dance for Peace Fund kon de Syrische Ahmad Joudeh naar Nederland worden gehaald.

De oorlog in Syrië weerhield Ahmad er niet van om te blijven dansen. Op de puinhopen van Damascus gaf hij afgelopen zomer nog dansles aan kinderen. Nieuwsuur maakte een reportage over de Syrische danser.

Directeur Ted Brandsen besloot dat hij wat wilde doen nadat hij Ahmad had zien dansen. "Onder de meest moeilijke omstandigheden bleef Ahmad doorgaan met zijn passie. Dat vond ik heel ontroerend. Hij leek op alle andere dansers die dezelfde passie hebben, alleen hij woonde in de oorlog in Damascus."

Dansen in vrijheid

Vanuit het Nationale Ballet was er geen geld om Ahmad naar Nederland te halen. "Daar worden wij niet voor gesubsidieerd, maar we hebben wel de contacten en we weten hoe we dansers uit het buitenland moeten halen. Ik dacht als ik geraakt ben, zijn meer mensen dat. Mensen die willen helpen. Dus hebben we het fonds opgericht", vertelt Brandsen.

Netwerk

In het fonds kunnen mensen geld storten waarmee de studie- en onderhoudskosten van Ahmad worden betaald. "De verwachting is dat we meer geld binnen halen dan we nodig hebben waardoor we ook andere dansers en kunstenaars uit oorlogsgebieden kunnen helpen." Daar wil het fonds het netwerk van Ahmad voor gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl