Nieuwsuur

Referendum Rotterdam: voor wie is de stad bedoeld?

Aangepast
ANP
Geschreven door
Ad van Oosten
redacteur

Een keuze voor de toekomst: wie moet de voorkeur krijgen in het woonbeleid van Rotterdam? Moet de stad voorrang geven aan de laagste inkomens, of moeten de midden- en hogere inkomens kansen krijgen?

De Rotterdammers mogen daar morgen over stemmen in het referendum over de woonvisie van het gemeentebestuur. Dat twintigduizend sociale huurwoningen wil slopen of samenvoegen, en er een kleiner aantal duurdere woningen voor terug wil bouwen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Referendum Rotterdam: voor wie is de stad bedoeld?

Leen Schlosser woont al 42 jaar in het noorden van Rotterdam. Hij vreest dat hij door de sloopplannen zijn huurhuis uit moet. "Wij hebben hier niks te klagen, maar de wethouder wel waarschijnlijk. Die houdt niet van sociale huurwoningen."

De gemeente wil slechte woningen in de meest verpauperde wijken slopen. Leen Schlosser woont in een betere wijk, maar hij vertrouwt de bestuurders van zijn stad niet. 

Je moet ook zorgen dat mensen die een duurdere woning simpelweg niet kunnen betalen, elders iets kunnen krijgen.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut

De SP-fractie in Rotterdam voert campagne tegen de sloop. Volgens die partij worden arme Rotterdammers op deze manier de stad uit gejaagd. "Als je iets aan de verpaupering wil doen, moet je iets aan het armoedebeleid doen", zegt SP'er Theo Coskun. 

SP-Kamerlid Sadet Karabulut voert ook actie. "Als Rotterdam het aantal betaalbare woningen wil verminderen en daarvoor betere woningen in de plaats wil laten komen, dan moet er ook gezorgd worden dat mensen die een duurdere woning simpelweg niet kunnen betalen, elders iets kunnen krijgen."

Kiesdrempel

De tegenstanders hebben zich verenigd in het Actiecomité Woonreferendum Rotterdam. Volgens hen worden hele groepen Rotterdammers vergeten in de Woonvisie: mbo-studenten, starters op de woningmarkt, ouderen en statushouders. "Al deze groepen zijn aangewezen op de betaalbare woningvoorraad", schrijft het comité op de site.

De tegenstanders hebben ook het initiatief genomen tot het referendum. Zij wilden dat de stemming alleen zou gaan over de sloop van de twintigduizend huurwoningen, maar de gemeenteraad besloot dat de gehele Woonvisie centraal zou staan. Er wordt getwijfeld of die vraagstelling niet te breed is. 

Morgen moet dertig procent van de kiezers komen stemmen, anders is het woonreferendum ongeldig. Leefbaar Rotterdam heeft gezegd dat bij het halen van de kiesdrempel de plannen worden gewijzigd.

In zijn Woonvisie 2030 zet wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) in op meer woningen voor midden- en hogere inkomens. Volgens het stadsbestuur is de verhouding tussen goedkope, sociale huurwoningen en huizen in het middensegment scheef.

"Ik wil meer evenwicht", zei Schneider eerder in Nieuwsuur. "Tot voor kort was er een overmaat aan goedkope woningen. Mensen die een wooncarrière maakten, trokken de wijk en Rotterdam uit. Dat is doodzonde." Daarom wil de wethouder de komende jaren duizenden sociale huurwoningen slopen, opwaarderen of verkopen.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame