Nieuwsuur Buitenland Aangepast

'Fillon wil Frankrijk weer aanzien geven in de wereld'

AFP

De Franse oud-premier François Fillon is bij de presidentsverkiezingen volgend jaar de kandidaat van de conservatieve partij Les Républicains. In de tweede en beslissende ronde van de voorverkiezingen heeft hij zijn tegenstander, voormalig premier Alain Juppé, ruim verslagen.

Fillon gaat het opnemen tegen Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National en een kandidaat van links. Omdat de socialisten hopeloos verdeeld zijn en Le Pen ook op veel weerstand stuit, heeft Fillon grote kans om de nieuwe president van Frankrijk te worden.

Volgens Frankrijk-deskundige Niek Pas is Fillon een goed antwoord op Marine Le Pen. "Ze hebben verschillende opvattingen over sociaal-economische thema's. Zo is Le Pen progressiever, terwijl Fillon voor het marktgerichte kapitalisme staat. Maar over veiligheid en de rol van Frankrijk in de wereld staan ze meer op een lijn."

Daarnaast is hij een conservatieve katholiek, die sterk zit op christelijke waarden.

Niek Pas

Fillon is voorstander van een strenger immigratie beleid en economische en sociale hervormingen. Daarnaast pleitte hij eerder voor nauwere banden tussen Frankrijk en Rusland en is hij kritisch over Europa. 

"De koers van Fillon wordt ten eerste bepaald door marktdenken, daarnaast is hij een conservatieve katholiek, die sterk zit op christelijke waarden en normen. En hij vindt het belangrijk om Frankrijk weer aanzien in de wereld te geven. Frankrijk moet weer groot worden", zegt Pas. 

Fillon kent Poetin nog uit zijn tijd als premier, vertelt Pas. "Hij vindt het belangrijk om Poetin niet te isoleren en samen de problemen in Syrië op te lossen. Daarvoor moet Frankrijk meer toenadering zoeken tot Poetin en Assad, vindt Fillon."

De Franse presidentsverkiezingen bestaan net als de voorverkiezingen van Les Républicains uit twee stemrondes en vinden plaats op 23 april en 7 mei. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Fillon conservatieve kandidaat presidentsverkiezingen Frankrijk

Nieuwsuur is een programma van

STER reclame