'Dankzij het huidkankervaccin ben ik nu ex-patiënt'

Tien jaar geleden kreeg Hans van Dam (45) de diagnose melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. "Een collega attendeerde mij op een plekje op mijn arm, dat was toch aardig donker aan het worden. Ik had er nog nooit van gehoord, maar hij had het over een melanoom."

Van Dam liet de melanoom op zijn bovenarm verwijderen en werd voor verdere controle naar het ziekenhuis verwezen. Daar bleek dat hij uitzaaiingen in zijn lymfeklieren had, die verwijderd moesten worden. Daarna kon zijn arts niets meer voor hem betekenen. "Maar de kans op terugkeer, zat er vooral de eerste twee jaar in."

Hij besloot zich op te geven voor een experimentele behandeling in het Radboudumc in Nijmegen, die de kans op terugkeer moest verkleinen. "De bedoeling van het onderzoek was om meer afweer in te bouwen in mijn lichaam. Zodra er iets van kankercellen binnenkwamen, werden die gelijk aangevallen, vernietigd."

Toen ik aan het onderzoek begon, hebben we natuurlijk vaak gevraagd: is het zinvol?

Hans van Dam

Bij de zogenoemde dendritische celtherapie wordt een vaccin toegediend dat het afweersysteem van patiënten activeert, waardoor de kans op terugkeer van huidkanker wordt verkleind. "Destijds hebben we natuurlijk vaak gevraagd: is het zinvol? De dokter heeft mij toen verzekerd: baat het niet, dan schaadt het zeker niet."

Na verschillende studies naar de behandeling met kleine groepen patiënten start in het Radboudumc deze week een groot onderzoek. De studie wordt voor 20 miljoen euro vergoed vanuit de basisverzekering. Het geld wordt beschikbaar gesteld op voorwaarde dat het de komende vijf jaar duidelijk wordt of de behandeling effectief is.

'We proberen het eigen lichaam de kanker te laten opruimen'

Volgens Jolanda de Vries, die het onderzoek leidt, is het uniek dat in Nederland een nog niet bewezen studie wordt vergoed door zorgverzekeraars. "Hiermee krijgen we de kans om wat wij hebben gedaan in kleine groepen patiënten, wat al heel goed eruit zag, in een grote groep kunnen bevestigen."

Bij Van Dam sloeg de behandeling aan. Tien jaar na het aantreffen van het melanoom heeft hij binnenkort zijn laatste controle. "In het voorjaar ga ik nog één keer, dat is het tiende jaar en de laatste keer. Ik zie mezelf inmiddels als ex-patiënt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl