Wratten, eczeem, en oorontsteking. Het zijn klachten en problemen waar huisartsen mee worden overspoeld, maar waar nauwelijks onderzoek naar wordt gedaan.
Dat moet anders, vindt het Nederlands Huisartsen Genootschap. Er wordt een nieuw fonds opgericht waarmee onderzoek naar alledaagse kwalen kan worden gefinancierd.
In tegenstelling tot ernstige ziekten, zoals kanker en dementie, wordt er weinig of nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar veel doodgewone kwalen. Huisartsen weten daardoor vaak niet welke behandeling het beste is.
"Iedere week komt er wel iemand met een verstuikte enkel langs", zegt initiatiefnemer en huisarts Diederik van Oord. "Die tapen we nu vaak in, maar het is nooit onderzocht of dat beter is dan niets doen. Het is een behandeling die we als vanzelfsprekend beschouwen."
Meer onderzoek naar alledaagse ziekten kan veel geld besparen. Zo deed huisarts Sjoerd Bruggink eind jaren negentig - toen er nog wel een fonds was voor alledaagse kwalen - onderzoek naar wratten.
"Uit mijn onderzoek bleek dat bij wratten op de voetzool afwachten net zo goed werkt als behandelen met stikstof", vertelt Bruggink. "Door mijn onderzoek wachten huisartsen nu vaker af met behandelingen en dat bespaart geld."
Het is niet sexy, wetenschappers gaan liever voor een groot en revolutionair project
Toch is onderzoek naar alledaagse ziekten niet populair onder wetenschappers. "Het is niet sexy, wetenschappers gaan liever voor een groot en revolutionair project", zegt huisarts Van Oord.
Bovendien wordt veel onderzoek gefinancierd door de farmaceutische industrie, die weinig interesse heeft in gewone klachten. "Veel alledaagse klachten kunnen niet met medicijnen worden opgelost."
Dementie
De Gezondheidsraad wees afgelopen maand in een rapport al op het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek van alledaagse ziekten. "Fundamenteel onderzoek is belangrijk, maar het duurt vaak twintig of dertig jaar voordat patiënten er wat aan hebben", zegt Pim van Gool, voorzitter van de raad.
"Naar dementie is bijvoorbeeld jarenlang onderzoek gedaan met scans in allerlei soorten en maten. In 40 jaar zijn 20.000 artikelen geschreven, maar je kan je afvragen wat komt er echt ten goede aan patiënten met dementie."
Van Gool denkt net als huisarts Van Oort dat er veel winst te behalen is met onderzoek naar doodgewone kwalen.
In Nederland gaat het grootste deel van het jaarlijkse onderzoeksgeld (1,3 miljard euro) naar fundamenteel onderzoek. De koepel van academische ziekenhuizen, de NFU, zegt niet te weten hoeveel geld er naar onderzoek van alledaagse ziekten gaat.
"Het is duidelijk dat er op dit moment geen publieke of particuliere fondsen zijn voor alledaagse ziekten, zoals dat bijvoorbeeld voor kanker en hart- en vaatziekten wel het geval is." De koepel zegt het initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap te waarderen.
Het genootschap hoopt het fonds te vullen met donaties en erfenissen. Huisarts Van Oord rekent op niet meer dan een ton per jaar.
Minister Schippers van Volksgezondheid zegt in een reactie al langer te pleiten voor "een goede mix tussen fundamenteel onderzoek en toegepast onderzoek, met direct profijt voor de patiënt."