Nieuwsuur

Loving Vincent: de eerste geschilderde animatiefilm ter wereld

Loving Vincent

Een uniek project over Vincent van Gogh: de eerste geschilderde animatiefilm ter wereld op basis van 120 van zijn schilderijen. Meer dan honderd kunstenaars brengen in Loving Vincent de kunstenaar met penseelstreken tot leven.  

Het maken van de film nam vier jaar in beslag. Alle frames van de film, die 1,5 uur duurt, zijn met de hand geschilderd. In totaal gaat het om zo'n 65.000 schilderijen; per seconde komen er twaalf doeken voorbij. 

Loving Vincent: de eerste geschilderde animatiefilm ter wereld

De kunstenaars gebruiken dezelfde techniek als Van Gogh. Ze gingen bij het Van Gogh Museum in Amsterdam langs om zich de stijl eigen te maken.

Een schilderij dat voorkomt in de film EPA

"Het idee komt van mijn vrouw. Zij verdiepte zich in de brieven van Van Gogh en kreeg toen het idee zijn schilderijen tot leven te wekken en zijn ongelofelijke verhaal te vertellen", zegt regisseur Hugh Welchman. 

Okay, laten we iets geks doen en 's werelds eerste, volledig geschilderde film maken.

Regisseur Hugh Welchman

Vervolgens deden hij en zijn vrouw enkele testen om te kijken of ze traditionele olieschilders konden omscholen in animatoren. "Die testen verliepen prima, dus toen riep mijn vrouw: okay, laten we iets geks doen en 's werelds eerste, volledig geschilderde film maken", lacht Welchman. 

"Het idee kwam van mijn vrouw. Zij verdiepte zich in de brieven van Van Gogh en kreeg toen het idee om zijn schilderijen tot leven te wekken." Nieuwsuur

Oorspronkelijk was het idee om met veertig schilders twee jaar lang aan de film te werken. Maar vanwege een tekort aan budget, is er begonnen met twintig schilders. "Toen we het geld bij elkaar hadden, waren er honderd schilders nodig."

De makers gingen wereldwijd op zoek naar schilders. "Dat was echt een probleem. Totdat de trailer uitlekte en we in drie maanden tijd honderdvijftig miljoen views hadden. Vierduizend schilders dienden zich aan waaruit we konden kiezen."

'Loving Vincent' komt pas in de loop van volgend jaar in de bioscopen. Bekijk hieronder de trailer.

Trariler 'Loving Vincent'