De studio van Nieuwsuur
Aangepast

De uitzending van 25 november

Pensioenpremie ABP stijgt

ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren, verhoogt volgend jaar de pensioenpremie met 2,3 procent. Die verhoging is slechts een eerste stap; de komende twee jaar zal de premie nog verder omhoog gaan. Wat zegt dit over het pensioenstelsel en wat betekent dit voor de verschillende generaties?

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool zegt in het FD dat ze de dure pensioenen steeds lastiger uit te leggen vindt aan deelnemers. "Het onderstreept de noodzaak om snel naar een nieuw stelsel te gaan. Het huidige stelsel is erg rentegevoelig, daar moeten we van af."

Nieuwsuur gaat langs op een middelbare school in Ede en spreekt daar met een oudere en jongere docent. In de studio zit Jens van Egmond, bestuurder van het Sportfondsen pensioenfonds en deelnemer van denktank Pensioenlab.

De kinderen van juf Kiet

Een film over een Brabantse juf die lesgeeft aan gevluchte kinderen is een enorme hit op documentairefestival IDFA. Internationale kranten schrijven lyrisch over de bijzondere juf.

Een jaar lang volgden documentairemakers Petra en Peter Lataster - die zich lieten inspireren door de Franse documentaire Être et avoir, over een toegewijde dorpsonderwijzer en zijn klas - juf Kiet en haar klas met kinderen uit alle windstreken. Kiet leert ze Nederlands lezen en schrijven, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost.

Juf Kiet is vanavond te gast.

De eerste geschilderde bioscoopfilm

Het is een uniek project over Vincent van Gogh: de eerste geschilderde animatiefilm ter wereld, op basis van 120 schilderijen van Van Gogh met de titel Loving Vincent.

Het maken van de film nam vier jaar in beslag. Alle frames van de film - die 1,5 uur duurt - zijn met de hand geschilderd. In totaal gaat het om zo'n 65.000 schilderijen. Per seconde komen er twaalf doeken voorbij.

Parti Socialiste versus Front National

De sociaaldemocratie in Europa zit in een crisis. Veel kiezers voelen zich in de steek gelaten en stemmen nu op nationalistische partijen. Burgers missen een duidelijk antwoord op mondialisering, de komst van immigranten en op de Europese Unie.

Wat zijn de gevolgen en zijn er overeenkomsten met de Verenigde Staten? In een nieuwe serie gaat Europacorrespondent Saskia Dekkers langs bij de sociaaldemocraten in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Vandaag de Parti Socialiste in Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl