Nieuwsuur
Reuters

Sinds de overwinning van Donald Trump sneuvelt het ene na het andere record op Wall Street. Deze 'Trump Bumb' zorgt ervoor dat de Amerikaanse aandelenbeurs op het allerhoogste punt ooit staat, en ook andere beursgraadmeters staan op recordhoogtes. Tegen vrijwel alle verwachtingen in zorgt de verkiezing van Trump voor een juichstemming op de financiële markten.

"Het vreemde was dat alle markten aanvankelijk paniekerig reageerden op  Trump, maar tijdens zijn overwinningstoespraak veranderde dat. Daar klonk hij presidentieel en verzoenend, en toen zag je dat de markten de positieve kanten gingen inzien", zegt Philip Marey, Amerika-strateeg bij de Rabobank. Hij adviseert beleggers over investeringen in de Verenigde Staten. 

'Trump Bump zet alle beurzen op recordstand'

De sfeer op de Amerikaanse beurzen is nu dat Trump heel veel geld gaat uitgeven.

Mathijs Bouman

Volgens econoom Mathijs Bouman is de zege van Trump de oorzaak van de rally op de beurzen. De beurzen reageren positief op de plannen van de aankomend president om te investeren in de infrastructuur en het verlagen van de belastingen. 

"De sfeer op de Amerikaanse beurzen is nu dat Trump heel veel geld gaat uitgeven, en dat is een ouderwetse prikkel voor de economie", zegt Bouman. 

Daarnaast is er nu meer slagkracht in de politiek: het Witte Huis, de Senaat en het Congres zijn alle drie in handen van de Republikeinen. "Er komt een einde aan een verdeelde overheid, waarbij de Republikeinen alle plannen van de Democraat Obama afschoten. Er kan nu daadwerkelijk beleid worden gevoerd", zegt Marey.

Voor het eerst staan alle beurzen op recordstand, dat vind ik spookachtig.

Mathijs Bouman

Maar Bouman vreest dat de positieve effecten van korte duur zijn. "De belastingen verlagen is een kortetermijnimpuls voor de economie. De staatsschuld loopt daardoor op, wat helemaal niet goed is voor de lange termijn." 

De econoom bekijkt de ontwikkelingen op de beurzen dan ook met argusogen. "Voor het eerst deze eeuw staan alle beurzen en fondsen op recordstand. Dat vind ik spookachtig, dat geeft aan dat de beurs ook een beetje zijn hoofd aan het verliezen is."

Handelsoorlog

Ook Marey waarschuwt dat er weinig rekening wordt gehouden met de mogelijke negatieve gevolgen van Trump als president. 

"Er kunnen handelsconflicten optreden op het moment dat hij besluit Mexico en China aan te pakken. Als die landen terugslaan, zitten we in een handelsoorlog. De markten zullen dan heel snel rechtsomkeert maken." 

STER reclame