Aangepast

Groningen gaat door met bed-bad-brood voor illegalen

De gemeente Groningen zet de bestaande bed-bad-broodopvang voort nadat het akkoord tussen gemeenten en het Rijk daarover is mislukt.

D66-wethouder Ton Schroor is teleurgesteld. "Wij dachten dat het akkoord binnen handbereik was. Het voelt alsof wij waren uitgenodigd op visite, maar de gastheer de deur in ons gezicht dicht smeet. Ik vind het een heel onverstandig besluit."

Groningen gaat door met bed-bad-brood voor illegalen

De onderhandelingen zijn vastgelopen omdat gemeenten en staatssecretaris Klaas Dijkhoff het niet eens werden over nachtopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dijkhoff wil dat gemeenten alle opvanglocaties sluiten, in plaats daarvoor zouden er acht opvanglocaties, verspreid over het land, komen.

Maar een aantal grote gemeenten, waaronder Groningen, weigeren hun eigen opvanglocaties te sluiten omdat ze het niet realistisch vinden. "We kunnen niet uit de voeten met een papieren werkelijkheid, we hebben een oplossing nodig die in de praktijk werkt", zegt wethouder Schroor.

Het werkt voor geen meter om net te doen of mensen niet bestaan.

Tom Schroor

Hij vindt het onbegrijpelijk dat Dijkhoff de bed-bad-broodopvang wil sluiten. "Wij vangen een probleem dat de overheid zelf creëert, zij zetten de mensen uit een locatie. En vervolgens wordt tegen ons gezegd: dat mag je niet meer doen." Hij wijst erop dat het uitzetten van illegalen een proces is dat jaren kan duren.

Net als andere gemeenten is Groningen bang dat veel uitgeprocedeerde asielzoekers 's nachts op straat terecht komen. Schroor wil voorkomen dat mensen onder een brug moeten slapen. "Dat werkt voor geen meter."

Sobere opvang

Er moet sobere opvang komen en begeleiding op maat, vindt Schroor. "Ook hier moeten mensen meewerken aan vertrek naar het land van herkomst of een andere duurzame oplossing, bijvoorbeeld een legaal verblijf in Nederland. Als ze niet meewerken, zijn ze ook hier niet welkom."

In de gemeente verblijven 200 asielzoekers die geen recht meer hebben op opvang. Dijkhoff stopt nu de financiële ondersteuning die gemeenten krijgen voor die opvang.

'Ik wil geen parallel opvangsysteem naast de officiële opvanglocaties'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl