AFP
Aangepast

Wat bespreken Obama en Merkel over Trump?

Een maand geleden zou een afscheidsreis van Barack Obama door Europa niet zoveel stof hebben doen opwaaien. Maar na de verrassende overwinning van Donald Trump is dat geheel anders.

Obama was vandaag in Athene en Berlijn en sprak er over democratie en gemeenschappelijke Europese en Amerikaanse waarden. Angela Merkel liet ondertussen door haar getrouwen bekendmaken dat zij een vierde termijn als bondskanselier ambieert, al is dat nog niet officieel.

Na de overwinning van Donald Trump feliciteerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel hem. Ze bood Trump aan om nauw samen te werken en wees hem op de verantwoordelijkheid die de Verenigde Staten hebben op het wereldtoneel.

Welvarend en democratisch

Volgens Obama heeft de wereld meer dan ooit een Europa nodig dat sterk, welvarend en democratisch is, zo zei hij vandaag in Athene. De Europese Unie noemde hij "een van de grootste politieke en economische verworvenheden van de mensheid".

Obama vindt dat "alle instituties in Europa zich moeten afvragen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de mensen in de verschillende landen het gevoel hebben dat hun stemmen worden gehoord."

In Nieuwsuur een gesprek met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Wat bespreken Obama en Merkel over Trump?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl