'Denk is voor veel biculturele jongeren anders en vernieuwend'

De term 'integratie' moet worden afgeschaft en worden vervangen door 'wederzijdse acceptatie'. Verder moeten koloniale straatnamen vervangen worden en moet er speciale racismepolitie komen. In het verkiezingsprogramma van Denk staat het bestrijden van discriminatie centraal.

'Denk is voor veel biculturele jongeren anders en vernieuwend'

De politieke partij van de ex-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk kan op steeds meer steun rekenen. Twee tot vijf zetels zouden haalbaar moeten zijn, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Er is enorme frustratie onder mensen met een migratie-achtergrond dat ze er niet bij horen.

Floris Vermeulen

Volgens onderzoeker Floris Vermeulen groeit de achterban van Denk omdat de traditionele partijen niet meer geloven in de multiculturele samenleving.

"Denk stapt heel slim in dat gat omdat ze juist het tegenovergestelde doen. Ze zeggen: diversiteit en religie zijn geen probleem, dat kan succesvol samengaan met Nederland", zegt Vermeulen.

Daar is behoefte aan, zegt Vermeulen. "Er is enorme frustratie onder mensen met een migratie-achtergrond dat ze er niet bij horen en weinig kansen krijgen. Die groep is op zoek naar partijen die het anders doen."

Stemvee

Mourad Ouari ziet dat ook in zijn bedrijf dat jongeren helpt aan werk. "Denk is naar mijn mening en volgens heel veel andere biculturele jongeren anders en vernieuwend."

Vroeger stemden veel mensen met een migratie-achtergrond op de PvdA of GroenLinks. Maar veel tweede of derde generatie migranten keren die partijen de rug toe. "De PvdA probeerde voor die groep op te komen, maar die mensen lopen nu weg omdat ze jarenlang zijn gebruikt als stemvee."

Partijen praten altijd over integratie, maar ze bedoelen assimilatie.

Cemil Yilmaz

Volgens Cemil Yilmaz, die trainingen geeft aan jongeren met een andere culturele achtergrond, hebben veel jongeren geen zin meer om zich altijd maar aan te passen.

"Partijen praten altijd over integratie, maar ze bedoelen assimilatie. Daarnaast nemen ze zichzelf als de norm terwijl jongeren van de tweede en derde generatie, willen zelf de norm zijn."

Ouari erkent dat. "Ik ben hier geboren en getogen, derde generatie Marokkaanse Nederlanders, en ik word nog steeds als Marokkaan, buitenlander en allochtoon gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl