De studio van Nieuwsuur
Aangepast

De uitzending van 12 november

Onderzoeker op de Zuidpool mag bijna naar huis

Het langdurige verblijf van de Nijmeegse huisarts Floris van den Berg op de Zuidpool nadert zijn einde. “Het was een erg dynamisch jaar, met veel problemen. Vooral op sociaal gebied. De sfeer is inmiddels onder het vriespunt."

Van den Berg zit op de Zuidpool in opdracht van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), die bezig is reizen naar Mars voor te bereiden. Hij bestudeert het gedrag van een groep internationale wetenschappers, die ruim tien maanden doorbrengt in volledig isolement. Niemand kan hen daar bereiken, net als bij een langdurige ruimtereis.

Voor Nieuwsuur maakte Floris van de Berg op de Zuidpool tientallen unieke opnames. Binnen en buiten het onderzoekscentrum Concordia.

'Het associatieverdrag met Turkije leeft nog steeds'

Het toetreden van Turkije tot de Europese Unie lijkt momenteel verder weg dan ooit. Toch was dat wat Europa voor ogen stond toen het in een halve eeuw geleden het associatieverdrag met Turkije sloot.

Het verdrag uit 1963 leidde de afgelopen jaren in Nederland tot honderden rechtszaken van Turken die met succes hun recht opeisten, bijvoorbeeld om niet te hoeven inburgeren.

Het verdrag bepaalt namelijk dat Turken in Europa niet anders mogen worden behandeld dan de Europeanen zelf. En dat kan vergaande consequenties hebben.

Ook Pennsylvania koos voor Trump

Pennsylvania was de belangrijkste staat in de blauwe muur: de reeks van staten die Hillary Clinton de overwinning had moeten brengen. Maar de kiezers in die staat besloten anders. Ze kozen voor Donald Trump.

De uitkomst verbijsterde de Democraten, maar niet de bewoners. Van het industriestadje Hazleton bijvoorbeeld, waar Trump de mensen een nieuwe toekomst beloofde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl