Nieuwsuur
Nieuwsuur

De overwinning van Donald Trump is een direct gevolg van het ingrijpen van FBI-directeur James Comey. Dat zegt Sidney Blumenthal, adviseur en vriend van de Clintons, tegen Nieuwsuur.

Elf dagen voor de verkiezingen maakte Comey bekend het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton te heropenen. Twee dagen voor de verkiezingsdag deelde de FBI-directeur mee dat er niets strafbaars gevonden was.

In de negen dagen dat het onderzoek duurde, is de voorsprong van Clinton in rook opgegaan, aldus Blumenthal. Hij noemt dit een coup d'état van FBI-agenten in New York, onder invloed van de Republikeinse politicus, Trump-aanhanger en voormalig burgemeester van New York Rudolph Giuliani.

"Het was een coup door rechtse FBI-agenten"

Trump heeft beloofd corruptie en vriendjespolitiek in Washington uit te bannen. Volgens Blumenthal omringt Trump zich nu als president in spe met figuren die alleen maar uit zijn op eigen gewin. "Dit wordt de meest corrupte regering ooit."

Contract gebroken

Blumenthal meent dat de campagne van Trump gebaseerd is op racisme en uitsluiting. Het sociaal contract dat Democratische en Republikeinse presidenten met het Amerikaanse volk gesloten hebben aan het begin van de vorige eeuw, wordt volgens Blumenthal door Trump gebroken.

Blumenthal zegt verder dat hij niet graag in de Baltische staten zou willen wonen. Donald Trump heeft zich volgens hem tijdens de campagne opgesteld als zetbaas van de Russische president Vladimir Poetin.

Clinton-adviseur: overwinning Trump is staatsgreep van FBI

Blumenthal heeft onlangs een biografie geschreven over Abraham Lincoln, de president die de slavernij afschafte. Toen scheidde het zuiden van het land zich af en begon de Amerikaanse burgeroorlog. Volgens Blumenthal is er nu een koude burgeroorlog begonnen in de VS.

STER reclame