Verkiezingsdag
Aangepast

Aan tafel: gasten over de kloof in de Verenigde Staten

Election Day is aangebroken, de Amerikaanse kiezer krijgt vandaag eindelijk het woord en dan is het wachten op de uitslag.

De spanning in de Verenigde Staten is om te snijden, want in de peilingen liggen de kandidaten Hillary Clinton en Donald Trump dicht bij elkaar. Het komt daarom aan op de swing states, staten waarvan nog niet bekend is wie daar op de meeste stemmen kan rekenen. Zo is er nu een nek-aan-nekrace in Nevada, Florida, Arizona en North Carolina en spant het erom in Ohio, Pennsylvania en Michigan.

Nieuwsuur komt tijdens de Amerikaanse verkiezingen live vanuit New York. Presentator Twan Huys spreekt in de tijdelijke studio in Manhattan vanavond met diverse Amerikaanse gasten. Wie zitten er aan tafel?

Live uit New York, Election Day

Oude-vrouwenhumor

Komiek en talkshowhost van NBC Late Night, Seth Meyers is te gast. Hij analyseerde de campagnes van beide kandidaten. Over de campagne van Clinton zegt hij: "Met al die megasterren als Beyoncé en Jay Z, Katy Perry, en LeBron James is het alsof ze foto's verzamelt voor een koffietafel-boek getiteld: 'Mensen Die Cooler Zijn Dan Ik'."

Meyers: "Ik zeg je als Hillary wint, dan wordt het een moeilijke overgang van de handige, komische humor van Barack Obama naar de houterige oude-vrouwenhumor van Clinton."

En over Donald Trump zegt hij: "Hij ziet eruit als mix van een Scooby Doo-schurk en een James Bond-onverlaat. En hij is zo egocentrisch dat hij voor Halloween een masker van zijn eigen gezicht opzet."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Over een foto waarop Trump de Amerikaanse vlag omhelst zegt Meyers: "Dat beeld vat zijn gehele campagne samen: onhandig, onechte vaderlandsliefde en ongewenst fysiek contact."

Donald Trump omhelst de Amerikaanse vlag

Ook te gast is de oud-Amerikaanse ambassadeur in Nederland Tim Broas, onder meer over de diepe verdeeldheid in zijn land. Want dat is nu het grote probleem. Volgens sommigen is het systeem totaal verrot en zijn er nieuwe politici nodig. Misschien iemand als de 30-jarige Joshua Harris uit Baltimore. Hij is kandidaat voor het burgemeesterschap van die stad.

Joshua Harris wil burgemeester van Baltimore worden

Een van de belangrijkste staten in deze verkiezingen is Michigan. Hillary Clinton verloor er de voorverkiezing van Bernie Sanders en Donald Trump hoopt vannacht de swing state in het Midwesten te veroveren.

Twan Huys spreekt met Dr. Pol: een veearts in Michigan, van Nederlandse komaf. Jan Pol is geboren in Drenthe en bekend van zijn realityshow The Incredible Dr. Pol op National Geographic Channel. Een kijkcijferkanon in de VS.

Verder is te gast Elinor Tatum, hoofdredacteur van de New York Amsterdam News, de oudste en grootste zwarte krant van New York.

"Etnische media spelen een grote rol in New York. We hebben mensen die rechtstreeks met de zwarte gemeenschappen spreken. De mainstream pers is niet in staat om dat te doen", zegt Tatum, die ook wekelijks host is van de radioshow Keepin' It Real with Al Sharpton waarin nationale vraagstukken worden besproken in de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Amerikaanse vrouwen die op Donald Trump stemmen. Ze bestaan, en zijn vanavond ook te gast. De zogeheten Politichicks: Ann-Marie Murrell en Morgan Brittany. Deze twee vrouwen staan vierkant achter Donald Trump. Ze vinden hem een sterke leider die in staat is om Amerika weer great te maken, ondanks zijn schandalen. De twee staan onder meer pal voor het gezin en zijn voor vrij wapenbezit.

Politichicks staan voor conservatieve waarden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl