Nieuwsuur
Nieuwsuur

Donald Trump en Hillary Clinton domineren al maanden het nieuws, maar op Election Day draait het niet alleen om het presidentschap. De Amerikanen stemmen over veel meer dan alleen een nieuwe president. Ook referenda, wetsvoorstellen en burgemeesters staan in sommige staten op het stembiljet. 

Zo ook in Baltimore, waar de inwoners mogen stemmen voor een nieuwe burgemeester. De 30-jarige Joshua Harris is een van de kandidaten. Hij hoopt verandering te brengen in zijn stad. 

De meerderheid van de Amerikanen voelt zich niet verbonden met de twee grote partijen.

Joshua Harris

"De meeste politici zijn vooral bezig met de volgende verkiezingen en of ze verkiesbaar blijven. Daar maken ze zich veel meer zorgen over dan over de volgende generatie en het teweegbrengen van echte verandering", zegt Harris.

Hij zegt zelf geen politicus te willen worden. "I hate politics, but I love policy. Want dat brengt positieve verandering in het leven van mensen."

'De gewone hardwerkende Amerikaan wordt vergeten'

Harris is geen Republikein, maar ook geen Democraat. Hij is onderdeel van de Green Party, een van de 'derde partijen' in de Verenigde Staten. "Geen rood, geen blauw. Ik ben er voor jou", zegt hij tegen twee vrouwen die voorbijkomen in een auto. 

Volgens hem zijn Amerikanen een stelsel met twee dominante partijen beu. "De meerderheid van de Amerikanen voelt zich niet verbonden met de twee grote partijen. Mensen willen een alternatief. Ze zijn de huidige gang van zaken in de politiek meer dan zat." 

De gewone man, de werkende klasse, wordt namelijk vergeten, zegt Harris. "Ze worden vergeten en genegeerd. Mensen hebben het gevoel dat ze geen stem hebben." 

Harris gaat langs de deuren om mensen voor zich te winnen Nieuwsuur

Harris is de afgelopen tijd bij meer dan 9000 huizen langs geweest om mensen voor zich te winnen. Contact maken met de bevolking vindt hij belangrijk. "Dat is nodig om een gemeenschapsgevoel op te bouwen. Op die manier kunnen we onze groei en potentie maximaliseren."

Als Harris wordt gekozen tot nieuwe burgemeester van Baltimore, "hebben we het systeem niet verslagen, maar wel een enorme opdonder gegeven". "Dan hebben we gedaan, waarvan anderen zeiden dat het niet mogelijk was. We bewijzen dan dat de kracht van mensen het wint van het grote geld."

No red, no blue: Joshua Harris wil partijsysteem doorbreken

STER reclame