Nieuwsuur
Nieuwsuur

"Jullie vertrouwen de overheden van deze wereld. Die overheden liegen. Ik dring erop aan dat jullie Edward Snowden niet vergeten. Deze film helpt jullie daaraan herinneren."

In zijn nieuwe film Snowden waarschuwt Oscarwinnend regisseur Oliver Stone voor de macht van het systeem. "Er is één systeem, een militair, industrieel, veiligheidssysteem. Wall Street is daarmee verbonden, net als de media. Het is moeilijk daar doorheen te breken. Het systeem wint", vertelt Stone in Parijs tegen Nieuwsuur. 

Het is een zware taak om de waarheid te vertellen tegen mensen met macht.

Oliver Stone

Stone vertelt in de film het verhaal van klokkenluider Edward Snowden, die in 2013 wereldnieuws werd met zijn onthullingen over de massale spionage van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. 

Hij maakte van Snowden een archetypische patriot, een man die de moed heeft het grenzeloze gluren van zijn regering aan de kaak te stellen. "Het is een zware taak om een klokkenluider te zijn. Om de waarheid te vertellen tegen mensen met macht."

Er is drie jaar gewerkt aan de film. "In het begin moesten we voorzorgsmaatregelen nemen, Snowden was toen heel controversieel", vertelt Stone. "We hebben de film gedraaid in Duitsland en zorgden ervoor dat we offline werkten, zodat we niet gehackt konden worden." 

Snowden betaalt een hoge prijs voor zijn onthullingen. Hij vluchtte in 2013 naar Hongkong waar hij documenten over de spionageactiviteiten van Amerika deelde met journalisten. Zijn geplande eindbestemming Ecuador bleef buiten bereik nadat Amerika hem zijn paspoort afnam. 

Hij belandde in Moskou; Rusland bood hem tijdelijk onderdak. Daar verblijft hij nog steeds, een tijdelijke verblijfsstatus die steeds meer permanente trekken vertoont. Amerika eist zijn uitlevering wegens spionage. 

Ten onrechte volgens Stone. "Wat men moet begrijpen is dat Snowden niet is tegen mensen in de gaten houden. Hij wil alleen niet dat het op massale schaal gebeurt."

Klokkenluider Edward Snowden in Moskou in gesprek met Nieuwsuur in 2015 Nieuwsuur

Met de onthullingen van Snowden is volgens Stone weinig gedaan. "Het doel van de Amerikaanse regering is ongewijzigd gebleven; het controleren van alle informatie. Ze luisteren iedere overheid ter wereld af, ook de Nederlandse. Informatie is macht en kan leiden tot het platleggen van overheden."

Ook Nederland zou een doelwit kunnen worden, stelt Stone. "Stel de Nederlandse regering overweegt zich terug te trekken uit de NAVO. Daar zouden tegenmaatregelen op volgen, vanuit de VS. Ze zouden jullie infrastructuur massaal kunnen ontregelen. Begrijp je wat er hier op het spel staat? Het is een nieuwe vorm van oorlog. Heel gevaarlijk."

De film gaat volgende week donderdag in Nederland in première. 

Film Snowden waarschuwt voor 'de macht van het systeem'

STER reclame