Aangepast

Trump en Clinton kruipen in de peilingen naar elkaar toe

Nog zes dagen en dan gaan de Amerikanen naar de stembus. Ondertussen klimmen Donald Trump en Hillary Clinton naar elkaar toe in de peilingen. Sinds de FBI vorige week vrijdag een nieuw onderzoek aankondigde naar de e-mails van Clinton, stijgt Trump in de peilingen.

In de laatste peiling van de site fivethirtyeight, die alle peilingen middelt, zegt 69.1 procent op Clinton te stemmen en 30.9 procent op Trump. Twee weken geleden was dat nog 88.1 procent voor Clinton en 11.9 voor Trump.

De stemming op de financiële markten is daardoor omgeslagen. Beleggers en investeerders zijn bezorgd over de opmars van Trump. Ze zijn bang dat zijn presidentschap niet goed zal uitpakken voor de economie.

Slechts één op de twintig kiezers zegt dat ze nog van gedachten kunnen veranderen.

Kathy Frankovic

"Dat in veel peilingen het verschil kleiner wordt komt omdat Clinton daar een enorme voorsprong in had, in de dubbele cijfers", zegt opiniepeiler Kathy Frankovic. Zij werkt bij het onderzoeksbureau YouGov dat zegt dat bijna 45 procent van de geregistreerde Amerikaanse kiezers op Hillary Clinton te stemmen en 42 procent op Donald Trump.

Het bureau heeft een vrij constant verschil laten zien in het voordeel van Clinton. "Dit zijn verkiezingen met twee hele bekende kandidaten. Mensen hebben een vaste mening over ze. Er is veel nodig om mensen van mening te doen veranderen als ze zo'n uitgesproken mening over hebben", zegt Frankovic. "Slechts één op de twintig kiezers zegt dat ze nog van gedachten kunnen veranderen."

'De meeste kiezers vinden Trump en Clinton onbetrouwbaar'

Volgens Frankovic kan Trump nog winnen, ook al is de kans klein. "Ik zie nog mogelijkheden voor hem, maar ik denk dat hij het moeilijk krijgt. Zelfs bij een spannende verkiezingsstrijd heeft Clinton een aantal voordelen. Trump zou moeten winnen in een paar staten waar hij nu achter staat."

De meeste Amerikanen hebben een hekel aan beide kandidaten, zegt Frankovic. "Meer dan de helft kijkt zeer negatief tegen ze aan." Nieuwe onthullingen, zoals het FBI-onderzoek, helpen niet. "Telkens als ze door nieuwe onthullingen in opspraak komen, versterkt dat hun negatieve imago. Clinton wordt nu als nog minder betrouwbaar en sympathiek gezien."

Ondertussen hebben al 23 miljoen Amerikanen gestemd voor een nieuwe president. Vrijwel alle staten bieden de mogelijkheid om in de aanloop naar de officiële verkiezingsdag 8 november te stemmen, het zogeheten early voting.

De stemmen van de early voters worden pas op verkiezingsdag geteld. Maar het is wel bekend wie er hebben gestemd en of die mensen geregistreerd staan als Republikein of Democraat. Uit die cijfers blijkt dat het in Florida een nek-aan-nek-race is, met een minieme voorsprong van 0,4 procent voor Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl