Nieuwsuur
Nieuwsuur

Calais nummer twee wordt het tentenkamp met duizenden migranten midden in Parijs genoemd. Al maanden bivakkeren duizenden migranten uit Afrika en Afghanistan in de Franse hoofdstad. 

Elke dag groeit het aantal en sinds een week komen er ook veel nieuwe migranten bij uit Calais, waar 'de jungle' net is ontruimd. Hulporganisaties waarschuwen dat ze niet voldoende maaltijden hebben voor iedereen. 

Honderden tenten naast elkaar midden in Parijs

"Het is een catastrofe en niemand doet iets. Er zijn alleen wat vrijwilligers die eten komen brengen, maar verder zie ik niemand", vertelt een vrouwelijke buurtbewoner.

De Franse staat laat mensen op straat leven. Het is een sloppenwijk in Parijs.

Buurtbewoner

De migranten kunnen nergens douchen en er zijn ook geen wc's. "'s Avonds zie je hier de ratten lopen, het stinkt en die mensen wonen daar midden in. De Franse staat laat mensen zo op straat leven. Het is een sloppenwijk in Parijs."

Volgens de vrouw komen er soms ME-bussen die de migranten ophalen. "Maar we weten niet waar ze heen worden gebracht. Als je daarnaar vraagt, krijg je geen antwoord. Het is alsof dit verborgen moet blijven, het is een taboe."

We hebben geluk, want sommigen hebben helemaal geen tent.

Sudanees Soear (26)

De Sudanese Soear (26) woont sinds een maand op de Avenue de Flandre, waar honderden tenten naast elkaar staan. "Wij wonen met z'n drieën in deze kleine tent. Maar we hebben geluk, want sommigen hebben helemaal geen tent. Zij slapen in de buitenlucht."

De migranten moeten wachten tot hun asielaanvraag wordt behandeld. Dat duurt vaak lang in Frankrijk en in Parijs zijn geen asielzoekerscentra. De kritiek op de socialistische burgemeester van Parijs en de regering neemt toe. 

Premier Manuel Valls heeft voor deze week een evacuatie aangekondigd. Dat zou al de zoveelste keer zijn, zegt een vrijwilliger. "De laatste evacuatie was drie weken geleden en een paar dagen daarna waren er alweer zeshonderd mensen."

STER reclame