Aangepast

Rector RUG: cultuur van ontgroenen is verleden tijd

Er komt een cultuuromslag in het denken en handelen van Vindicat en andere studentenverenigingen in Groningen. Dat zegt rector magnificus van Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Elmer Sterken, tegen Nieuwsuur.

De cultuuromslag is het gevolg van gesprekken die de universiteit, Hanzehogeschool, gemeente Groningen en het bestuur van Vindicat de afgelopen weken hebben gevoerd na recente incidenten tijdens de introductietijd van nieuwe studenten.

Bij een van die incidenten liep een aspirant-lid ernstig hersenletsel op. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de kwestie nu. "Wij hebben gezamenlijk geconstateerd dat het imago van Groningen is geschaad", zegt Sterken.

Hij vindt dat Vindicat verkeerd is omgegaan met het incident. De vereniging had meteen naar buiten moeten treden. "Als vereniging moet je van te voren weten hoe je met zo'n incident omgaat. Het is belangrijk om dan meteen hulp te zoeken bij de openbare orde." Dat dit niet is gebeurd ligt volgens Sterken aan het gesloten karakter van Vindicat.

Rector Rijksuniversiteit Groningen wil cultuuromslag bij studentencorps

De cultuur van ontgroenen behoort als het aan Sterken ligt tot het verleden. Studenten die lid willen worden van Vindicat zullen elkaar voortaan ontmoeten op een manier die overeenkomt met de normen en waarden van de samenleving.

Als de ontgroening uit de hand loopt, kan de vereniging minder geld krijgen van de universiteit. Dat geld is bedoeld als compensatie voor de studievertraging die bestuursleden oplopen door hun bestuursactiviteiten.

Ik vind plezier hebben een belangrijke waarde van het studeren.

Elmer Sterken

Sterken, die in de jaren 70 en 80 zelf (econometrie) studeerde in Groningen (en geen lid van Vindicat was) vindt dat studeren leuk moet zijn. "Ik vind plezier hebben een belangrijke waarde van het studeren. Dat je buiten de academische vaardigheden die je leert een leuke studententijd hebt."

Er moeten bijvoorbeeld duidelijke afspraken komen over brassen, een onderdeel van de mores van het corps. "Dat moet je goed kunnen reguleren. Dit is de grens en die gaan we niet over."

Ook wil Sterken naar aanleiding van de verdronken student Wytze Pennink de "beleving van veiligheid" van corpsleden tegen het licht houden. "Zou je niet met elkaar de vereniging moeten verlaten? Elkaar begeleiden naar huis."

Wij hebben toevallig een publiciteitsgolf gehad met incidenten maar ik denk dat dezelfde problematiek ook elders speelt.

Elmer Sterken

De rector magnificus hoopt dat met de cultuuromslag de Groningse verenigingen ook toegankelijker worden voor buitenlandse studenten "Het is voor die studenten vaak al lastig om de Nederlandse normen en waarden te begrijpen. Laat staan als je wilt kennis maken met een vereniging die nog meer afwijkende normen heeft."

Sterken denkt dat andere steden het voorbeeld van Groningen volgen. "Wij hebben toevallig een publiciteitsgolf gehad met incidenten maar ik denk dat dezelfde problematiek ook elders speelt."

Het bestuur van Vindicat beseft volgens Sterken dat er een streep moet worden gezet onder het verleden. De studentenvereniging gaat zichzelf kritisch evalueren.

Commissie

Die evaluatie wordt vervolgens beoordeeld door een externe commissie onder leiding van Martin Sitalsing, oud-politie korpschef van Twente.

In de vijftallige commissie zitten ook twee voormalige Vindicat-leden. Met deze samenstelling moet de commissie een objectief oordeel kunnen vellen, maar heeft het ook begrip voor de tradities en het 'dna' van het corps.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl