Nieuwsuur
ANP

Morgen begint de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Geert Wilders. Hij wordt beschuldigd van discriminatie, groepsbelediging en haatzaaien vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Wilders zal er zelf niet bij zijn. 

Geert Wilders vervolgd voor zijn uitspraak

Wilders weigert mee te werken aan wat hij noemt een 'politiek proces'. En dat is opmerkelijk, want in 2010 greep de PVV-voorman nog de kans om zich te profileren als voorvechter van het vrije woord. Nu laat hij zich vertegenwoordigen door advocaat Geert-Jan Knoops. De uitkomst van dit proces zal bepalend zijn voor het politieke debat in Nederland.

Gesprek met strafrechtgeleerde Marloes van Noorloos.

De politicus stond in 2010 al eerder voor de rechter. Hij werd toen vervolgd voor onder andere de uitspraak:

“De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf: de Koran.”

In dat proces werd hij vrijgesproken. Drie jaar later wordt Wilders weer vervolgd, nu vanwege zijn uitspraak op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Wilders zei toen:

"Willen jullie in deze stad meer of minder Marokkanen? Minder, minder, minder. Dan gaan we dat regelen."

Het was niet de eerste keer dat Wilders een dergelijke uitspraak deed. Eerder die week zei hij op de markt: 

"Het belangrijkste is voor de mensen hier op de markt, Hagenaars, voor die mensen doen we het, die stemmen op een veiliger, socialere stad, en als het even kan ook wat minder Marokkanen." 

Gevolgen

De dag na zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak praat heel Nederland erover. In totaal doen meer dan zesduizend mensen aangifte tegen Wilders. 

De uitspraak heeft ook gevolgen voor zijn partij. Dezelfde maand stappen twaalf PVV-Statenleden stappen op, in Den Haag vertrekt een raadslid, Europees Parlementslid Laurence Stassen en Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren verlaten de PVV. 

Premier Rutte sluit een toekomstige samenwerking met de PVV uit, tenzij Wilders zijn uitspraak terugneemt. 

Context

Die strijd tussen de advocaten van Wilders en het Openbaar Ministerie zal morgen vooral gaan over de vraag of Wilders tijdens de verkiezingscampagne in 2014 zijn uitspraken over minder Marokkanen in een bepaalde context deed. 

Oftewel: had Wilders het over alle Marokkanen of over een beperkte groep, bijvoorbeeld criminele of overlast veroorzakende Marokkanen. 

STER reclame