Aangepast

Is Amerika nog wel een functionerende democratie?

Veel Amerikanen hebben geen vertrouwen meer in de politiek. De successen van Donald Trump en Bernie Sanders toonden dit verkiezingsjaar aan hoe groot de weerzin is tegen het politieke establishment, dat steeds meer de oren laat hangen naar belangengroepen en bedrijven, en steeds minder naar de burger. Voor Amerikaanse progressieven is het geduld op: zij besluiten hun stem te laten horen in de hoofdstad Washington.

De laatste uitzending van Droomland Amerika (VPRO), een achtdelige reisserie gemaakt door Nieuwsuur-verslaggever en voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal, schetst een somber stemmend beeld van hoe de politiek eigenlijk door het bedrijfsleven wordt geregeerd. Een elite die zich zichzelf verrijkt en beleid maakt waar slechts een procent van het volk van profiteert.

Is Amerika nog wel een functionerende democratie?

"Ik ben het zat om het gevoel te hebben dat mijn stem er niet toe doet, omdat zo veel anderen rijker zijn dan ik. We zijn onze stem al heel lang aan het kwijtraken. Ik volg deze verkiezingen al een tijd en het is een farce", zegt een demonstrant in Washington bij het Supreme Court, het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Veel demonstranten zijn woedend over de verregaande besluiten die hier zijn genomen voor de toekomst van Amerika. Vooral over het besluit van een paar jaar geleden dat grote bedrijven ongelimiteerd geld mogen geven aan politieke campagnes. En daarmee hebben ze de deuren voor corruptie in Washington wagenwijd opengezet.

  • Nieuwsuur
    Honderden demonstranten in Washington. Zij zijn woedend over de verregaande besluiten die het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft genomen. Zij vrezen dat corruptie in Washington hierdoor zal toenemen.
  • Nieuwsuur
    Demonstrant: ​"Ik ben het zat om het gevoel te hebben dat mijn stem er niet toe doet, omdat zo veel anderen rijker zijn dan ik. We zijn onze stem al heel lang aan het kwijtraken."
  • Nieuwsuur
    George Packer is schrijver van het boek The Unwinding. Volgens de auteur is het zeer zeldzaam dat er wetten worden aangenomen, wanneer die stuiten op weerstand bij de rijken, de grote bedrijven en hun vertegenwoordigers in Washington.

De democratie in Amerika houdt al jaren uitverkoop. En het wordt alleen maar erger. Dat zegt George Packer, schrijver van het boek The Unwinding. Dat beschrijft hoe burgers in de loop der jaren steeds vaker in de steek gelaten werden door het bestuur.

"Geld in politiek is meer dan gevaarlijk. Het is het bloed van het systeem. Het is het systeem." Volgens de auteur is het zeer zeldzaam dat er wetten worden aangenomen, wanneer die stuiten op weerstand bij de rijken, de grote bedrijven en hun vertegenwoordigers in Washington.

Corrupt

Packer meent dat Washington zowel rijk als corrupt mis. "Hebt u gezien hoe mooi Washington is? Al die fraaie hotels en restaurants? Mensen verdienen aan de regering en de grote bedrijven waar die twee samenkomen. Het huidige Washington is totaal corrupt."

Amerika kampt met veel onopgeloste problemen, meent de auteur. Het minimumloon is in jaren niet verhoogd, gelijke betaling is nog steeds geen feit en er wordt veel geruzied over voorstellen tegen klimaatverandering.

"Er worden veel beslissingen tegengehouden. Ze worden niet eens besproken in commissies. En dat heeft met geld te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl