Nieuwsuur

FNV wil geen verdere verhoging pensioenleeftijd

Aangepast
NOS

Doorwerken tot 67 jaar is de nieuwe norm. Maar daar blijft het niet bij. Het kabinet moet voor het einde van het jaar besluiten of de pensioenleeftijd opnieuw omhoog gaat en gelijke tred houdt met de steeds hogere levensverwachting. De FNV wil dat het kabinet afziet van een verhoging van de pensioenleeftijd.

"Mensen zijn er niet op voorbereid, het is alsof je hebt getraind voor een marathon en op het moment dat de finish in zicht komt, leggen ze de finish tien kilometer verderop", zegt FNV-bestuurder Han Busker.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

FNV wil geen verdere verhoging pensioenleeftijd

Snelle stijging

De levensverwachting van een jongetje dat nu wordt geboren, is gemiddeld negentig jaar. Een meisje wordt zelfs al gemiddeld 93. Dat heeft grote gevolgen voor de pensioenleeftijd zegt het Actuarieel Genootschap, de Nederlandse beroepsvereniging van actuarissen en actuarieel analisten.

Het kabinet moet voor het einde van dit jaar een besluit nemen over de pensioenleeftijd en doet dat op basis van cijfers van het CBS. Het Actuarieel Genootschap zegt ervan uit te gaan dat de cijfers van het CBS niet veel zullen afwijken van de eigen berekening.

Jarenlang bleef de gemiddelde levensverwachting onder de 80 jaar. Maar sinds midden jaren negentig worden steeds meer mensen ouder. In 2005 was de verwachting dat die trend langzaam zou doorzetten, maar in werkelijkheid steeg de gemiddelde leeftijd veel sneller. De verwachting is dat die snelle stijging zal doorzetten.

Volgens de prognoses van het Actuarieel Genootschap moet de pensioenleeftijd daarom verder omhoog: al in 2022 naar 67 jaar en drie maanden en in 2027 naar 68 jaar, twee jaar eerder dan tot dusver gedacht. 

"Dat zit hem met name in ontwikkelingen in de medische zorg waardoor mensen ouder worden. Daar profiteren zowel mannen als vrouwen van", zegt senior-analist van het Actuarieel Genootschap Corné van Iersel.

Koppeling

Pensioenfondsen zijn verplicht om op basis van de levensverwachting tien jaar vooruit te kijken, want hoe langer iemand leeft, hoe meer pensioen iemand krijgt. Twee jaar geleden werd de pensioenleeftijd daarom gekoppeld aan de levensverwachting.

De FNV vindt dat de automatische koppeling van de levensverwachting aan de AOW- en pensioenleeftijd moeten worden losgelaten. "Als we een half jaar langer leven betekent dat voor de FNV, drie maanden langer werken en drie maanden langer pensioen", zegt Busker. "Als iemand langer leeft, mag hij ook langer genieten van een pensioen."

De werknemersorganisatie wil zelfs een flexibele AOW- en pensioenleeftijd, "voor bij voorbeeld zware beroepen." "Veel mensen hebben moeite om de finish op een gezonde manier te halen." 

De hogere levensverwachting kost pensioenfondsen geld. Omdat mensen wel recht hebben op pensioen maar er nooit voor hebben gespaard. De prognoses van het Actuarieel Genootschap voor de pensioenleeftijd op de lange termijn: 

2035: 69 jaar
2044: 70 jaar
2053: 71 jaar

STER Reclame