Nieuwsuur
ANP

Al meer dan 188.000 mensen hebben hun handtekening gezet voor een Nationaal Zorgfonds. De SP wil een stelsel zonder zorgverzekeraars en eigen risico. Omroep Max, 50Plus, de Partij voor de Dieren en vakbond FNV hebben zich inmiddels ook aangesloten. 

De SP startte in het voorjaar een campagne voor het zorgfonds dat de rol van zorgverzekeraars moet overnemen. Er moet een inkoper van zorg komen en een polis, in plaats van de zestig die nu worden aangeboden. Daarnaast willen de voorstanders ook van het eigen risico af. 

Beweging achter Nationaal Zorgfonds groeit

Ook PvdA en GroenLinks kondigden aan het eigen risico te willen afschaffen. De zorg is het belangrijkste verkiezingsthema blijkt uit peilingen. Bijna een op de vijf Nederlanders geeft aan de zorg van doorslaggevend belang te vinden voor de partijkeuze. De zorg leeft en de politiek is zich daarvan bewust. 

De zorg is in handen van het geld.

Bart Bruijn

Huisarts Bart Bruijn is een van de initiatiefnemers van het zorgfonds. Hij ziet patiënten die niet naar het ziekenhuis gaan omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. 

"De zorg is in handen van het geld. De zorg wordt geregeld door bedrijven die op geld gericht zijn en niets toevoegen. Verzekeraars kun je uit het systeem halen, alles is al in plaats om goede zorg te krijgen in Nederland."

'De verzekeraars doen niets nutig'

De coalitiepartijen VVD en PvdA denken niet dat het plan in de praktijk een succes kan worden. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen werd SP-leider Emile Roemer hard aangevallen op de financiële haalbaarheid van het plan. 

Het Nationaal Zorgfonds zegt 3,2 miljard nodig te hebben voor het afschaffen van het eigen risico. Die miljarden moeten komen uit de winsten van de farmaceutische industrie, het afschaffen van zorgverzekeraars en vermindering van de bureaucratie. 

STER reclame