Nieuwsuur
ANP

Veel kinderen steken op het schoolplein hun eerste sigaret op. Toch blijkt het verbieden van roken op school een lastige kwestie. Op bijna de helft van de middelbare scholen mogen leerlingen roken op het terrein van de school.

Veel scholen vinden het lastig om roken te verbieden. Vooral omdat ze bang zijn dat leerlingen dan de buurt in gaan en overlast veroorzaken. 

Dat is ook de belangrijkste reden waarom leerlingen uit de bovenbouw mogen roken op het Edison College in Apeldoorn. Toch komt er na de herfstvakantie een nieuw rookbeleid.

Schoolpleinen moeten vanaf 2020 rookvrij zijn

"Elke leerling die rookt, moet toestemming hebben van zijn of haar ouders. Zij moeten een rokerspas voor hun kinderen aanvragen", zegt afdelingsleider Agnes Verberne. 

Ook is er op school nog maar één plek waar ze mogen roken. Uiteindelijk wil de school in 2018 roken op het schoolterrein helemaal verbieden.

Hoe jonger je begint met roken, hoe groter de kans is dat je verslaafd raakt.

Michael Rutgers, directeur Longfonds.

Vivian is leerling op het Edison College. Ze denkt dat het beleid kan werken. "Ik denk dat ik makkelijker een sigaret opsteek op het schoolplein, dan dat ik eerst een heel stuk moet lopen." Ze rookt al twee jaar. "Het eerste trekje vond ik heel vies. Dan denk je: dat ga ik nooit doen. Maar kijk waar ik nu ben."

Ook Eline vond het roken eerst heel erg vies. "Maar dat verdwijnt naarmate je er vaker eentje opsteekt." Ze is zich ervan bewust dat roken niet gezond is. "Ik krijg er veel lessen over bij biologie. Maar dan denk je: longkanker, dat gebeurt mij niet."

Maroussia en Vivian op het schoolplein Nieuwsuur

Bij het Gymnasium in Apeldoorn is het schoolplein al jaren rookvrij. De niet-rokende leerlingen zijn daar erg blij mee. "De school heeft toch een voorbeeldfunctie", zegt Wouter. "En als er geen rokende leerlingen op het schoolplein zijn, als het verboden is, is er ook geen groepsdruk." 

Toch lost het rookvrije schoolplein niet alle problemen op. De leerlingen die wel roken staan recht voor het schoolplein, op de openbare weg. "Ik kan tijdens het roken nog steeds met mijn vrienden praten", zegt Boaz. "Het is misschien een beetje scheef, maar we mogen hier gewoon staan", vult Terence aan, die naast hem staat. 

Boaz en Terence staan net buiten het schoolplein Nieuwsuur

De Tweede Kamer heeft besloten dat in 2020 op alle schoolpleinen roken verboden moet zijn. Het Longfonds vindt dat te lang duren. "Het moet morgen, wat mij betreft. Hoe sneller hoe beter. We redden hiermee kinderen", aldus Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

Uit onderzoek blijkt dat vijftig procent van de rokers de eerste sigaret op het schoolplein heeft opgestoken. Rutgers: "Hoe jonger je begint, hoe groter de kans is dat je verslaafd raakt. De hersenen zijn dan nog niet volgroeid, waardoor ze veel gevoeliger zijn voor verslaving aan alcohol en tabak.”

Rokende docenten

Scholen waar roken verboden is, hebben niet alleen te maken met weerstand van leerlingen. Ook rokende docenten komen soms in opstand. Want op een rookvrij schoolplein mogen ook leraren geen sigaret opsteken. 

In Apeldoorn ontstond er onder docenten discussie over het nieuwe rookbeleid. "De meeste docenten hier zijn positief, maar sommigen vinden dat het allemaal niet zo snel hoeft. Ze vinden het lastig", zegt Verberne van het Edison College. 

Ook docent Annegien Zantinge moest even wennen aan het idee. "In het begin schrok ik even, maar ik sta er nu volledig achter." Als je erover nadenkt, is het logisch dat we zorgen dat de eerste sigaret niet hier op het schoolplein wordt aangestoken."

STER reclame