Nieuwsuur
AFP

Unicef luidt de noodklok over de situatie in het noordoosten van Nigeria. Grote gedeelten van het land zijn steeds beter te bereiken voor de hulporganisatie. Maar de situatie die ze daar aantreffen is nijpend.

De VN-kinderorganisatie heeft sinds kort toegang tot een aantal plaatsen waar de islamitische terreurgroep Boko Haram het lange tijd voor het zeggen had. De situatie is er dramatisch, volgens Arjan de Wagt, hoofd van het voedingsprogramma van Unicef. De hongersnood in het gebied neemt steeds verder toe.

In totaal hebben meer dan vier miljoen mensen ernstige voedseltekorten, meldt Unicef. Ze schatten dat 400.000 kinderen ernstig acuut ondervoed zijn.

Arjan de Wagt bezocht afgelopen week het gebied. In het noorden van het land is er volgens hem letterlijk niets meer. Onder het bewind van Boko Haram zijn er bijvoorbeeld geen gewassen geplant en dus kan er ook niks meer geoogst worden. Ook is de volledige veestapel opgegeten. "Bij elk nieuw bericht dat we krijgen uit gebieden die voorheen niet toegankelijk waren, lijkt de situatie veel slechter te zijn dan we dachten. Dat maakt me ongerust. Heel ongerust."

Mensen gaan dood van de honger. Erger dan dat kan niet.

Arjan de Wagt

Unicef maakt zich zorgen om het grote aantal ondervoede kinderen. Volgens De Wagt sterven maandelijks 2500 kinderen. Zo'n 10 tot 15 procent van de kinderen is zwaar ondervoed, op de grens van doodgaan. Als ze op tijd worden bereikt, kunnen ze worden behandeld met speciale voeding. Tijd is dus cruciaal, aldus De Wagt. "Mensen gaan dood van de honger. Erger dan dat kan niet. Dit is verschrikkelijk."

AFP

De crisis in Nigeria blijft groeien. De sanitaire voorzieningen zijn zeer slecht en er zijn grote tekorten aan water en voedsel. Doordat hulp moeilijk verstrekt wordt is polio uitgebroken in Borno, een staat in het noordoosten. Er zouden bijna een kwart miljoen kinderen ernstig ondervoed zijn, bericht Unicef.

Arjan de Wagt constateert dat de hulp die gegeven kan worden veel effect heeft: "Sommige kinderen zijn vel over been als we ze voor het eerst zien, maar het is ook geweldig om te zien dat ze na drie of vier weken weer kunnen spelen en na acht weken van speciale therapeutische voeding hersteld zijn."

Unicef luidt de noodklok over de situatie in het noordoosten van Nigeria

STER reclame