Nieuwsuur
AFP

"Het begint te komen. We hebben heel veel regen en nu komen de windvlagen." De Nederlandse Ali Jongsma woont in Boca Raton aan de kust van Florida waar orkaan Matthew aan land komt. 

Het is mogelijk de zwaarste storm in meer dan tien jaar tijd. Op Haïti zijn honderden mensen omgekomen. President Obama heeft de noodtoestand afgekondigd voor delen van de staat. 

Zo'n 1,5 miljoen inwoners van Florida zijn opgeroepen om te vertrekken. Toch is Jongsma gebleven. "Ik heb al twee of drie orkanen meegemaakt en die waren nog veel erger. Dus ik weet wat ik moet doen."

'Ik denk niet dat wij er heel veel last van krijgen'

Jongsma denkt dat haar appartement veilig genoeg is. "Dit gebouw staat er al zestig jaar." Bovendien is het nu te laat om alsnog te vluchten. "Heel veel wegen en bruggen zijn al afgesloten. We kunnen geen kant meer op."

Ze is niet de enige die niet is vertrokken. "Hier in het gebouw zijn meer mensen gebleven. De ouderen en mensen in slechte gezondheid zijn allemaal wel gegaan."

De orkaan gaat vermoedelijk aan land bij Cape Canaveral. "Dat is een half uur hiervandaan. Dus ik denk niet dat wij er veel last van krijgen. Dat hoop ik."

STER reclame