Obama in 2008 en in 2012
Aangepast

'Obama heeft niet genoeg gedaan voor zijn mensen'

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

Een boodschap van hoop. Die verkondigde Barack Obama op 4 november 2008 als net verkozen president. Zo'n tweehonderdduizend mensen hadden zich verzameld in Chicago voor zijn overwinningstoespraak. De verwachtingen van het publiek waren hooggespannen. Voor het eerst in de geschiedenis had Amerika gekozen voor een zwarte president.

Obama groeide op onder de vleugels van een alleenstaande moeder. Als buurtwerker in de slechtste wijken van Chicago probeerde hij jarenlang het verschil te maken en streed hij tegen drugsverslavingen, wapengeweld en andere problemen waarmee de allerarmsten daar kampen.

Toen Obama gekozen werd als president hoopten veel van hen dat er voor het eerst echt wat zou veranderen. Nu stond er eindelijk iemand aan het roer die hen begreep.

'Obama heeft niet genoeg gedaan voor zijn mensen'

Gedreven

Inmiddels zijn we acht jaar en twee presidentstermijnen verder. Mattie Butler wijst naar een foto van Obama die hangt boven haar bureau in het kantoor van de buurtwerkers van Zuid-Chicago. Zij werkt hier al vijftig jaar en was er ook in jaren 80 toen Obama hier als buurtwerker aan de slag ging.

"Een heel eerlijke man. Hij was heel erg gedreven en wilde graag iets veranderen", vertelt Butler. "Maar hij had niet alleen de dromen. Hij dacht ook praktisch na over hoe we het moesten gaan realiseren."

  • Nieuwsuur
    Obama in zijn tijd als buurtwerker in Chicago
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur

Obama vertrok met diezelfde idealen en ambities naar het Witte Huis, zegt Butler. Maar volgens haar hebben andere politici in Washington het hem onmogelijk gemaakt. "Ze werkten hem tegen, niet omdat ze zijn ideeën niet goed vonden, maar puur omdat hij het was."

Daarnaast heeft Obama volgens Butler niet de verwachte verandering voor de allerarmsten gebracht, omdat hij zelf niet uit die klasse komt. Hij heeft daardoor de problemen waar zij tegen aanlopen zelf nooit ervaren. "Obama zei ooit tegen mij: 'Ik ben een man van de middenklasse, ik ben er voor hen, Mattie'."

Arm geboren

Ook dominee Byron Brazier zet zich al jaren in voor de mensen in Zuid-Chicago, maar de situatie verbetert er niet. De oorzaak daarvoor is volgens hem simpel.

"De mensen hier zijn arm. Het systeem in dit land is erop gericht om mensen in dezelfde omstandigheden te houden als waarin ze geboren zijn. Zodat de middenklasse en rijken succesvol blijven."

"Maar dat betekent ook dat als je arm geboren wordt, je arm blijft. En dat geldt in grote mate voor de Afro-Amerikanen in dit land. In de afgelopen acht jaar is er aan die situatie weinig veranderd."

Shaquille is sinds zijn elfde dakloos

Volgens Shaquille komt dat ook omdat Obama de situatie van de arme Afro-Amerikanen niet echt kent. “Hij heeft natuurlijk gewoond in Zuid-Chicago en alle problemen van de gemeenschap gezien toen hij hier werkte, maar hij weet niet hoe het echt is", zegt Shaquille. "Hij heeft een blanke moeder. Hij is meer bevoorrecht opgegroeid dan wij hier."

Shaquille is al sinds zijn elfde officieel dakloos. Zijn verhaal is geen uitzondering voor de achterbuurten van Chicago.

"Mijn vader ging voor 25 jaar de gevangenis in en toen stond ik ineens op straat. Dat leven is zwaar, veel vrienden van mij zijn op jonge leeftijd omgekomen. Door geweld, criminaliteit, noem maar op. Als je geen solide basis hebt, kun je je niet uit dit milieu omhoogwerken, hoe graag je dat ook wilt."

Dat ligt volgens hem aan de regering. Toch wil hij Obama niet zwart maken. "Hij heeft ook veel dingen goed gedaan, maar de hoop die hij ons Afro-Amerikanen gaf, heeft hij niet waargemaakt. Hij heeft niet genoeg gedaan voor zijn mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl