Militanten van Islamitische Staat (IS) in Libië (foto: september 2015)
Aangepast

De toekomst van IS: 'strijd is voorbij als ideologie is verslagen'

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

Van het kalifaat van Islamitische Staat blijft steeds minder over. Kobani, Fallujah, Manbij. IS heeft de afgelopen tijd veel steden verloren. Maar het is de vraag of het einde van het kalifaat ook het einde van IS betekent.

Volgens Fawaz Gerges van de London School of Economics weet IS maar al te goed dat het einde nabij is. "Dat wil zeggen dat ze hun belangrijkste steden Mosul en Raqqa kwijtraken. Daarom is IS nu al plannen aan het smeden voor wat daarna komt."

De toekomst van IS: 'strijd is voorbij als ideologie is verslagen'

Volgens een rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS heeft IS in de laatste zes maanden 12 procent van zijn grondgebied in Irak en Syrië verloren. Dat zal verder doorzetten, verwacht Fira Abi Ali van IHS.

"Islamitische Staat zal transformeren en terugkeren naar z'n terreurroots. Ze zullen zich weer richten op het verspreiden van hun ideologie, in plaats van op een eigen staat." Daarmee is de strijd tegen IS nog lang niet voorbij, waarschuwt Abi Ali. "De strijd is pas voorbij als de ideologie van IS is verslagen."

IS-strijders in het grensgebied tussen Irak en Syrië

IS ontstond uit onvrede van soennieten over de manier waarop ze worden achtergesteld en gediscrimineerd. Die omstandigheden, die een voedingsbodem vormen voor IS, die zijn er nog steeds, zegt Fawaz Gerges.

"De gebrekkige overheidsorganen, gebieden die niet worden bestuurd, het toenemende sektarisme onder soennieten en sjiieten, de strijd tussen Saoedi-Arabië en Iran, vreselijke armoede en burgeroorlog. De maatschappelijke en politieke crisis waarvan IS heeft geprofiteerd, is nog niet opgelost. Dus zelfs als je IS militair verslaat, is IS nog niet verdwenen."

Een inwoner van Manbij knipt na de bevrijding van de stad de baard af die hij van strijders van Islamitische Staat moest laten staan

Ook volgens Joost Hilterman van de International Crisisgroup zit daar het probleem. "De fundamentele klachten van de plaatselijke bevolking zijn nog niet opgelost en ze worden misschien nog wel verergerd in de strijd. IS zal daarom in de toekomst ook een vruchtbare bodem vinden voor hun ideeën."

Daarnaast is de vraag wat de verschillende strijdgroepen gaan doen die nu samen tegen IS strijden, maar verder niets met elkaar gemeen hebben.

"Er is een groot aantal groepen dat meedoet aan de strijd. Je hebt de Iraakse regering, de Koerdische partijen, de sjiitische milities, twee christelijke milities, de Yezidi's, en tribale groepen die het allemaal met elkaar oneens zijn", legt Hilterman uit.

"De uitkomst van de slag om Mosul waar ze allemaal een belang hebben, is dat ze uiteindelijk met elkaar gaan vechten. Nog meer chaos is heel voorspelbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl