Fotograaf Jeroen Oerlemans in Beirut (2006)
Aangepast

Fotograaf Jeroen Oerlemans gedood

Fotograaf Jeroen Oerlemans is in de Libische stad Sirte doodgeschoten door een sluipschutter. Dat vertelt Joanie de Rijke, journaliste van het Belgische tijdschrift Knack in Nieuwsuur. Ze deden samen verslag van een gevecht in Sirte.

Bij een oversteek tussen twee gebouwen werd Oerlemans beschoten en precies onder zijn schouder geraakt. Zowel De Rijke als een getuige zeggen dat hij een kogelwerend vest droeg. De kogel zou langs de bescherming zijn gevlogen en zijn hart hebben geraakt. De sluipschutter zou van IS zijn.

De Rijke en Oerlemans maakten voor het weekblad Knack een reportage over een ontmijningsteam in Sirte. De reportage was klaar en Oerlemans zou maandag weer naar huis gaan, vertelt De Rijke. Op zijn laatste dag in het land zijn ze nog naar de frontlinie gegaan om verslag te doen van een hevig gevecht dat daar gaande was.

Fotograaf Jeroen Oerlemans gedood in Libië door IS

Hoogste prijs

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom hoorde via De Rijke over de dood van Oerlemans. Eikelboom en Oerlemans zouden elkaar vandaag in Libie ontmoeten, maar vanwege omstandigheden tijdens de reis verviel die afspraak.

In Sirte wordt al maanden zwaar gevochten tussen strijders van IS en milities die loyaal zijn aan het Libische leger. IS is er bijna verdreven, maar blijft zich fel verzetten. Jeroen Oerlemans werd in 2012 ontvoerd in het noorden van Syrië. Hij zat een week vast samen met een Britse collega voordat ze werden bevrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl