Schade aan de reconstructie van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines
Aangepast

MH17: horen we vandaag iets nieuws?

Het Joint Investigation Team (JIT) maakt vandaag in een persconferentie bekend met welke type raket vlucht MH17 ruim twee jaar geleden is neergehaald en vanaf welke locatie deze raket precies is gelanceerd.

Het definitieve rapport laat echter nog langer op zich wachten, het Openbaar Ministerie is bezig met het onderzoek naar de verdachten. Wat kunnen we vandaag wel en niet verwachten te horen?

Onderzoek

Op 17 juli 2014 stortte MH17 neer met 298 passagiers aan boord onder wie 193 Nederlanders. Er worden direct meerdere onderzoeken gestart en ruim een jaar later presenteerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) haar eerste conclusies. Het vliegtuig werd volgens de OVV uit de lucht geschoten door een BUK-raket.

Ook het internationale JIT deed onderzoek naar de raket en het gebied waar vanuit de raket afgevuurd moet zijn. Het JIT bestaat uit rechercheurs uit Nederland, Maleisië, België, Australië en Oekraïne. Ze gaan vandaag de specifieke plek bekendmaken.

Het JIT riep ooggetuigen op zich te melden. Volgens hoofdofficier Fred Westerbeke, de leider van het onderzoek, zijn er meer dan honderd getuigen gehoord. Maar wat hebben zij toe kunnen voegen aan het onderzoek?

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook zal vandaag blijken of het JIT inzage heeft gehad in de Amerikaanse satellietbeelden waarop volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de lancering te zien zou zijn geweest. Westerbeke ontkende later dat er zulke expliciete beelden zouden bestaan.

Aangenomen wordt dat de afvuurlocatie ten zuiden van Shizne ligt, bij het plaatsje 'Rode Oktober'. Op historische beelden van Google Earth zijn mogelijke sporen van de BUK en de lancering te zien. Het JIT nam er in juni 2015 grondmonsters om te onderzoeken. Dit zal vandaag waarschijnlijk ook aan de orde komen.

Veroordeling

In tegenstelling tot de publicatie van de OVV moeten de bewijzen van het JIT ook als strafrechtelijk bewijs gaan dienen. Het JIT gaat vandaag echter nog geen schuldigen of verdachten aanwijzen.

De oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van verdachten werd eerder tegengehouden door Rusland. Er is nog geen duidelijkheid over een alternatieve vorm van berechting. Er wordt niet verwacht dat de persconferentie daar meer duidelijkheid over gaat geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl