Nieuwsuur
Nieuwsuur

De Partij van de Arbeid heeft traditioneel een grote Turkse aanhang. Maar de partij weet zich geen raad met partijvertegenwoordigers die Erdogan steunen. Toen het Zeeuwse PvdA-Statenlid Bayram Erbisim in Nieuwsuur de zuiveringen na de coup in Turkije goedpraatte, werd hij op het matje geroepen.

Maar toen hij afstand nam van zijn eigen woorden, mocht hij blijven. Bij de Turkse parlementsverkiezingen van vorig jaar stemde 69 procent van de Turken in Nederland op de AK-partij van president Erdogan.

Hoe moet de PvdA omgaan met leden die Erdogan aanhangen?

Je kan geen lid zijn van de AK-partij en tegelijkertijd lid zijn van de PvdA.

Partijvoorzitter Hans Spekman

Hoe moet de PvdA omgaan met aanhangers van Erdogan? Ook op de PvdA-ledenraad in Eindhoven werd deze vraag opgeworpen. Partijvoorzitter Hans Spekman zei hierover in zijn toespraak: 

"Het is belangrijk dat we het gesprek voeren met onze volksvertegenwoordigers. Maar dat doen we wel vanuit onze waardes. En daar boeten we niet op in. Dubbel lidmaatschap kan niet. Je kan geen lid zijn van de AK-partij en tegelijkertijd lid zijn van de Partij van de Arbeid als volksvertegenwoordiger."

"Over op wie je stemt, gaan wij niet. Dat is ook bijna niet te controleren. Maar wel of je de waarden van de sociaal-democratie te allen tijde uitdraagt. En dat betekent in dit geval dat een rechtsstaat en de democratie van ons niet zomaar dingetjes zijn, maar dat dat vaste waardes zijn. En dat betekent dus dat ook als er iemand wordt afgezet, die je misschien eigenlijk helemaal niet mag, dat je dat veroordeelt omdat dat niet past bij onze democratische rechtsstaat waar wij als sociaal-democraten voor staan." 

"Maar andersom ook. Als dan die partij allemaal mensen zomaar zonder proces gaat opsluiten, dan gaan zij ook een grens over. En onze volksvertegenwoordigers moeten ook echt die lijn hanteren. En als je dat niet onderschrijft, dan kan je ook geen volksvertegenwoordiger namens de Partij van de Arbeid zijn. Maar dat doen we wel in gesprek. En we doen dat ook in hoor- en wederhoor."

Hoe moet de PvdA omgaan met leden die Erdogan aanhangen?

STER reclame