Joyce Bommer en Cees van Ruiten
Aangepast

'Dit is niet de PvdA waarvoor wij hebben gekozen'

Cees van Ruiten herkent zijn PvdA niet meer, de partij waar hij al veertig jaar lid van is. "Ik ben zeer teleurgesteld in hoe de partij met de grondbeginselen omgaat. De PvdA is blijkbaar zichzelf niet meer." Het PvdA-raadslid uit het Zeeuwse Kapelle stapt samen met partijgenoot Joyce Bommer uit de gemeenteraad en uit de partij.

De twee vinden dat de PvdA niet genoeg afstand neemt van het Turks-Nederlandse PvdA-Statenlid Bayram Erbisim. Die verdedigde eind vorige maand in Nieuwsuur de massa-arrestaties in Turkije na de mislukte coup. Volgens Bommer en Van Ruiten vergoelijkt de politicus de zuiveringen en martelingen die in Turkije plaatsvinden.

Zo zei Erbisim dat de 80.000 mensen die tijdens de noodtoestand waren geschorst, ontslagen of opgepakt, in perspectief moesten worden gezien. "Tachtigduizend lijkt heel veel, maar in een land van tachtig miljoen is het heel weinig. Turkije is niet te vergelijken met Nederland, het is een groot complex land met veel spanningen."

Volgens de Zeeuwse raadsleden zijn dat soort uitspraken in strijd met de grondbeginselen van de PvdA. "Die partijbeginselen, daar moet je je gewoon aan houden. Als je dat niet wil, moet je niet in een vertegenwoordigende functie gaan zitten. Privé mag hij roepen wat hij wil", zegt Van Ruiten.

Hij en Bommer vinden dat de PvdA-leiding het Statenlid ter verantwoording had moeten roepen. Er is deze week zowel landelijk als in Zeeland een ledenraadpleging, maar daar komt de zaak-Erbisim niet ter sprake. De twee hadden daar wel om gevraagd.

"We zijn tegen een muur van weerstand opgelopen", zegt Bommer. "We hebben van alles geprobeerd, maar ze luisteren gewoon niet", vult Van Ruiten aan. "De landelijke partijtop hulde zich in stilzwijgen, ze proberen het onder de mat te schuiven. Als je als partij zo weinig zelfreflectie toont, dan ben je geen knip voor de neus waard."

Als je binnen 24 uur een draai maakt van 180 graden. Dat is natuurlijk hoogst merkwaardig.

Cees van Ruiten

De Statenfractie in Zeeland bracht kort na de uitzending van Nieuwsuur waarin Erbisim zijn uitspraken deed, een verklaring naar buiten: "Statenlid Bayram Erbisim heeft in de fractie nadrukkelijk en volmondig aangegeven tegen de zuiveringen en martelingen in Turkije te zijn en er afstand van te nemen. Bayram is erg ongelukkig met de indruk die gewekt wordt in het uitgezonden deel van het interview dat hij zuiveringen en martelingen zou vergoelijken."

De PvdA-raadsleden twijfelen aan de oprechtheid van die verklaring. "Als je binnen 24 uur een draai maakt van 180 graden. Dat is natuurlijk hoogst merkwaardig", zegt Van Ruiten. "Je kunt in een interview knippen en je kunt er dingen uit weglaten, maar hij heeft gezegd wat hij heeft gezegd", zegt Bommer. "Wij vinden het niet waarschijnlijk dat hij de volgende dag ineens het tegenovergestelde dacht."

Bommer in gesprek met Van Ruiten

Van Ruiten durft niet te zeggen dat hij nooit meer terugkeert naar de PvdA. Hij wil eerst kijken hoe de partij de kwestie nu verder oppakt. Voor Bommer is het echt einde verhaal. "Dit is niet de PvdA waar wij voor gekozen hebben. Er is geen enkele manier waarop ze me nog kunnen terughalen naar de partij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl