Nieuwsuur
Edal Anton Lefterov

Het aantal meldingen van rattenoverlast in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. De ziekte van Weil, een ernstige infectieziekte overgebracht door de bruine rat, is daardoor terug van weggeweest. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma De Kennis van Nu

Het afgelopen jaar is het aantal patiënten met de ziekte van Weil meer dan verachtvoudigd. Het aantal gevallen steeg van zeven naar zestig, terwijl de ziekte voor 2014 nauwelijks meer voorkwam. Ook in Duitsland, Frankrijk en België neemt het aantal gevallen toe. 

'Rattenziekte' van Weil rukt op in Nederland

De toename komt volgens microbioloog Rudy Hartskeerl door het warmere klimaat in Nederland. Ratten kunnen daardoor makkelijker overwinteren. Ook blijven bacteriën langer leven in open water. "Het warme weer en de zware regen zijn een trigger voor uitbraken van de ziekte van Weil." 

Ik kon niks meer, mijn hoofd klapte uit elkaar.

Lennard van der Meij, Weil-patiënt

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle bruine ratten in Nederland de ziekte van Weil bij zich draagt. Bacteriën van de ratten komen via urine in water terecht en kunnen vervolgens via bijvoorbeeld wondjes bij mensen binnendringen.  

Weil-patiënten krijgen hoge koorts, verlies van nier- en leverfuncties, en soms hersenvliesontsteking of longbloedingen. Veel artsen herkennen de infectieziekte niet of laat, omdat het vooral in tropische gebieden voorkomt. 

Lennard van der Meij werd met nierfalen en longbloedingen tot vier keer toe naar huis gestuurd voordat de ziekte bij hem werd geconstateerd. 

De Rotterdammer vist graag en was net teruggekomen van een week vissen in Frankrijk toen hij ziek werd. "Ik kon niks meer. Mijn hoofd klapte uit elkaar, ik moest alleen maar overgeven en kon niet meer lopen."

'Ik heb in Frankrijk gigantisch veel ratten gezien'

Drie keer werd Van der Meij door de dokter naar huis gestuurd met griep als diagnose. Een kennis tipte hem uiteindelijk om zich te laten testen op Weil. 

"De arts wilde dat eerst niet doen omdat het amper voorkomt in Nederland. Ik heb er toch op aangedrongen. En na drie dagen kreeg ik de uitslag dat het de ziekte van Weil was."

Patiënten blijven vaak last houden van vermoeidheid. Ook Van der Meij is nog niet helemaal beter. "Als ik een dag vrij ben, lig ik de halve dag in bed."

Lennard van der Meij (rechts) tijdens zijn visvakantie in Frankrijk Lennard van der Meij

Volgens microbioloog Hartskeerl is het belangrijk dat huisartsen beter geïnformeerd worden over de ziekte. Ook moet de rattenpopulatie beter gevolgd worden in Nederland. "Na de mug veroorzaken ratten de meeste ziekten in de wereld." 

Het RIVM wil begin volgend jaar een onderzoek starten naar de ziekte van Weil. 

STER reclame