Aangepast

Hongarije wil Hongaars blijven: stem 'nee' bij referendum

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Hongarije zet zich steeds feller af tegen het Europese asielbeleid. De regering wil haar eigen identiteit behouden, zonder migranten of vluchtelingen. Hongarije moet Hongaars en christelijk blijven.

Daarom moeten er veel Hongaarse kinderen worden geboren. Dat probeert de regering te stimuleren met financiële voordelen voor ouders. Wie een contract met de staat tekent en belooft binnen tien jaar drie kinderen te krijgen, ontvangt een bonus van 32.000 euro.

"In plaats van het stimuleren van immigratie, om de krimp van de bevolking tegen te gaan, vinden wij dat er meer Hongaarse kinderen geboren moeten worden", zegt Zoltán Kovács, woordvoerder van premier Viktor Orbán. "Daarom krijgen gezinnen een bonus om te zorgen dat ze kunnen groeien en bloeien."

Hongarije wil Hongaars blijven: stem 'nee' bij referendum

Geldgebrek

Het echtpaar Szanto doet mee aan het regeringsprogramma. Zoltán en Katalin hebben drie kinderen, de vierde is op komst. Naast het bedrag van 32.000 euro, hebben ze ook recht op een goedkope lening voor een huis.

Niet iedereen kan meedoen aan het staatsprogramma, er gelden strenge regels. Je moet getrouwd zijn, een vaste baan hebben en een groot huis bezitten. Vooral de hogere middenklasse profiteert van de regeling.

"De meeste gezinnen hebben geldgebrek, dat is het grootste probleem. Maar wij kunnen het ons permitteren en hebben deze kans gepakt", zegt Katalin. "Als het kon, dan zou ik zelfs elf kinderen willen. Ik kan het iedereen aanraden."

Het echtpaar Szanto heeft drie kinderen, de vierde is op komst

In Hongarije zijn er op dit moment zo'n tweeduizend à drieduizend asielzoekers. Veel opvangcentra staan grotendeels leeg. Volgens het Europese spreidingsplan moet het land 1300 asielzoekers opnemen. Maar premier Orbán is het daar niet mee eens.

Hij houdt op 2 oktober een referendum waarin de Hongaren zich kunnen uitspreken over het verplichte vluchtelingenquotum dat de EU de lidstaten wil opleggen. Er wordt een felle campagne gevoerd, die inmiddels al 16 miljoen euro heeft gekost.

Op honderden plekken in het land roept Orbans partij op om te gaan stemmen. Ook krijgt iedereen een brochure in de bus waarin de regering uitlegt waarom migratie gevaarlijk zou zijn. Ook waarschuwt de regering over bepaalde gebieden in Europa die Hongaren beter kunnen mijden, vanwege migranten.

De brochure met plekken die Hongaren beter kunnen mijden

De campagne lijkt zijn vruchten af te werpen. Volgens de laatste peilingen gaat ruim de helft van de Hongaarse kiezers stemmen. En stemt ruim 80 procent tegen de verplichte opname van vluchtelingen.

Ook het echtpaar Szantzo volgt het nieuws over het referendum met aandacht. Zij staan achter het beleid van de regering. "We horen het nieuws uit Europa, over alle negatieve gebeurtenissen die met migranten te maken hebben. We vinden het geen goed idee om ze hier binnen te laten."

Mensenrechtenorganisaties roepen op tot een boycot van het referendum en de Europese Commissie dreigt met een boete voor elke asielzoeker die geweigerd wordt. Maar de Hongaarse regering laat zich niet uit het veld slaan.

Die mensen willen niet naar Hongarije, ze willen naar bepaalde landen of steden.

Zoltán Kovács, woordvoerder premier

"Het is politieke chantage, om meerdere redenen", zegt woordvoerder Kovács. "Ten eerste ga je niet dreigen als je het oneens bent met een land. En de commissie kan landen die niet meedoen geen boete opleggen van 270.000 euro per immigrant. Dat is onzin."

Hij noemt het quotum "een misleidende manier om solidariteit af te meten". "Die mensen willen niet naar Hongarije, ze willen naar bepaalde landen of steden. Hoe wil je ze dan over de EU verdelen en daar houden?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl