Premier Rutte en minister Asscher in de Eerste Kamer
Aangepast

VVD opent aanval op flexwet Asscher

Als drie VVD'ers de Wet Werk en Zekerheid van PvdA-minister Lodewijk Asscher afvallen, dan weet je dat de campagne begonnen is. Op de vraag wat premier Mark Rutte van de flexwet vindt, antwoordt hij: "Als ik die vraag eerlijk ga beantwoorden, heb ik een kabinetscrisis."

Het laat zien dat de VVD "in de campagnestand" staat, en het is "ongeloofwaardig", reageert minister van Sociale Zaken Asscher.

Regeerakkoord

Meerdere VVD’ers hebben zich deze week uitgelaten over de wet. Zo zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: "Ik ben nog gehouden aan het regeerakkoord tot 15 maart, afspraak is afspraak, maar de VVD zal het ding graag aanpassen."

En Kamerlid Erik Ziengs: "De wet is mislukt."

VVD opent aanval op flexwet Asscher

Doorgeslagen

Waar flexibiliteit het toverwoord was op de arbeidsmarkt voor de afgelopen twintig jaar, ligt de nadruk de laatste jaren meer op vaste banen: D66 pleit voor meer vaste banen, het CDA voor 5-jaars-contracten.

Emile Roemer vindt dat de flexibilisering op de arbeidsmarkt is doorgeslagen en dat andere partijen daar te laat achter komen. "Je zou flexibel werk duurder moeten maken dan vast werk, alleen dan kiezen werkgevers weer voor vaste aanstellingen", zegt de SP-leider.

Bovendien vraagt hij zich af of de plannen van D66 en het CDA wel voor meer vastigheid op de arbeidsmarkt zorgen. Roemer: "Als je meer vaste banen wilt, maar ook de ontslagbescherming wilt afschaffen, dan is het een lege huls, want dat is nog steeds flexibel."

Crisis

Arbeidseconoom Ronald Dekker ziet die omslag in het denken over de arbeidsmarkt ook. Volgens hem is die te verklaren door de economische crisis. "Als de arbeidsmarkt krimpt door de crisis, raak je vooral je baan kwijt en vind je geen nieuwe. Als het goed gaat, hebben werknemers niet zo veel last van de flexibilisering."

Steeds meer kritiek op flexwet van Asscher

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl