'Stroperij komt voort uit armoede en onwetendheid'

time icon
ANP

Vier van de zes soorten mensapen worden met uitsterven bedreigd. Ook het aantal olifanten is drastisch afgenomen de afgelopen jaren. Dat blijkt uit twee rapporten die afgelopen week zijn verschenen. 

Toch gaat er al jarenlang extra geld naar bescherming van bedreigde diersoorten, is er veel aandacht voor het probleem en zijn de regels tegen dierenhandel en stroperij wereldwijd streng. Waarom lukt het desondanks niet het tij te keren?

AFP

"Stroperij komt vooral voort uit armoede, onwetendheid en wanhoop en minder vanuit criminaliteit", vertelt Rory Young. Hij strijdt in verschillende landen tegen stroperij.

Het is volgens Young belangrijk dat de lokale bevolking zich bewust wordt van de gevolgen van stroperij. "Het is onmogelijk om tegen mensen die honger lijden te zeggen dat ze een dier niet mogen doden, tenzij ze snappen hoe belangrijk het is."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Stroperij komt voort uit armoede en onwetendheid'

Natuurbeschermingsorganisatie IUCN maakte gisteren een nieuwe Rode Lijst bekend. De lijst wordt ieder jaar samengesteld op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en laat volgens de organisatie zien voor welke soorten er dringend actie moet worden ondernomen. 

De directeur van IUCN spreekt van een droevige dag. "De Rode Lijst laat zien dat we onze soortgenoten aan het wegvagen zijn."

Mensapen

De met uitsterven bedreigde mensapen zijn de oostelijke laaglandgorilla, de westelijke laaglandgorilla, de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan. Ook de overige twee soorten mensapen, de chimpansee en de dwergchimpansee (bonobo), worden in hun voortbestaan bedreigd.

Er is wel goed nieuws voor de reuzenpanda. Dankzij het beschermen van de soort en het aanplanten van bossen is de populatie toegenomen. De status van de reuzenpanda verandert daardoor van 'bedreigd' naar 'kwetsbaar'.

Een hoorn van een neushoorn is zo'n honderdduizend dollar waard. Veel meer dan goud.

Rory Young

In veel landen wordt tegen beter weten in het leger ingezet om stroperij tegen te gaan, zegt Young. "De enige manier om wilde dieren te beschermen is via de lokale bevolking. Zij weten vaak wie de stropers zijn, en wanneer ze toeslaan."

Volgens Young mist de politieke wil om stropen te stoppen. "Het zou niet gebeuren als lokale leiders, landen of de internationale gemeenschap niet wilden dat het zou gebeuren. De middelen en kennis zijn er al om het te stoppen."

Maar Young vreest dat het einde nog niet in zicht is. "Het wordt nog veel erger. Een hoorn van een neushoorn is zo'n honderdduizend dollar waard. Veel meer dan goud."

Olifanten

Er leven veel minder olifanten op de Afrikaanse savanne dan gedacht, blijkt uit een recente telling. Vanuit de lucht werden er 352.271 exemplaren gezien. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) spreekt van een enorme achteruitgang.

Met vliegtuigjes werd de populatie savanne-olifanten in kaart gebracht in achttien Afrikaanse landen. In vijftien van de achttien landen is de populatie tussen 2007 en 2014 met meer dan 30 procent afgenomen. 

De belangrijkste oorzaak voor de daling is stroperij, maar ook de afname van het leefgebied door menselijke activiteiten zoals landbouw speelt een rol. 

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame