Protest van de Oromo

'De mensen zijn ontevreden'

Bij aanvallen op meerdere Nederlandse bloemkwekerijen in Ethiopië is de afgelopen dagen voor miljoenen euro's schade ontstaan. Esmeralda Farms in Ethiopië, 13 kilometer ten zuiden van Bahir Dar stad in de regio Amhara, is één van de bedrijven die zijn vernield. Er is voor miljoenen schade en van het bedrijf is vrijwel niks over.

De manager van Esmeralda Farms in Ethiopië, Haile Seifu, zegt dat de aanval onverwacht kwam. "Ze waren zo agressief. We moesten vluchten want het was leven of dood. Ze staken ons pakhuis in brand, een koelwagen, twee busjes, een tractor, een bulldozer en de volgende dag een schuur", vertelt hij aan de telefoon.

"Er zijn in de buurt twee doden gevallen, maar niet onder ons personeel. Ik heb iedereen gezegd dat ze weg moesten vluchten."

Brood verdienen

Volgens Seifu is het tijd dat de regering de ogen opent en met een oplossing komt voor de onrust in het land. "De mensen die dit doen zijn echt ontevreden"

Seifu weet niet precies hoe het nu verder moet. "Dit bedrijf was mijn baby. Een privaat bedrijf dat goed is voor de bevolking. Er werken 560 mensen bij ons die hun brood verdienen."

Later vandaag heeft hij een ontmoeting met Bengt van Loosdrecht, de Nederlandse ambassadeur in Ethiopië, over bescherming in de toekomst. "Want tegen deze aanvallen kunnen wij ons gewoon niet wapenen."

Waar gaan de rellen over?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl