Koerden belangrijk doelwit van Turkse invasie in Syrië

In Turkije wordt door Koerden woedend gereageerd op de Turkse militaire inval in Syrië. Turkse tanks vielen deze week het buurland binnen om een einde te maken aan de beschietingen en aanslagen van Islamitische Staat en Koerdische strijders.

Turkije wil met het offensief vooral de Koerdische invloed in de regio inperken. Ankara ziet de Syrische Koerden (YPG) als een verlengstuk van de Koerdische terreurgroep PKK. Het wil voorkomen dat de Koerden een groot aaneengesloten gebied in handen krijgen.

Koerden belangrijk doelwit van Turkse invasie in Syrië

De Syrische-Koerdische strijders hebben de laatste tijd steeds meer terrein gewonnen ten westen van de rivier de Eufraat. De strijders van YPG en de politieke tak PYD streven naar (meer) autonomie voor de Koerden in de regio. Dat zou een vergelding zijn voor de invasie.

Turkije zei eerder dat het een grens trekt bij de rivier. Als Koerdische milities verder zouden oprukken ten westen van de Eufraat zou dat niet worden getolereerd. Met de herovering van Jarablus gisteren wil Turkije de stad uit handen houden van de Koerden.

De situatie in het Turks-Syrische grensgebied

Turkije is bang dat de Syrische Koerden een te grote rol gaan spelen in de regio als IS daar is verslagen. Dat zou de Koerdische ambities voor meer autonomie in de hele regio aanwakkeren. Met name in het zuidoosten van Turkije zelf, waar de meerderheid van de bevolking Koerdisch is.

Turkije en de Koerdische terreurorganisatie PKK vechten daar een keiharde strijd uit in het zuidoosten van het land, sinds een bestand vorig jaar is opgezegd. Ook gisteren werd een bloedige aanslag gepleegd door de PKK op een politiebureau in zuidoost-Turkije.

Explosie bij politiebureau Turkije

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl