Donald Trumps campagne tegen de 'crooked media'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vervangt voor de tweede keer in korte tijd belangrijke mensen in zijn campagneteam. Het zou onderdeel zijn van een poging zijn verkiezingsboodschap aan te passen om zo ook zwarten en andere kiezersgroepen aan te trekken. Verder geeft Trump ruim 4 miljoen euro uit aan televisiespotjes.

Trump beschuldigt de Amerikaanse media ervan dat ze hem en zijn campagne veel kritischer volgen dan Hillary Clinton. Maar volgens Robert Shapiro, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Columbia Universiteit in New York, heeft Trump zijn vrije val in de peilingen vooral zelf veroorzaakt, door een serie omstreden uitspraken.

Zo heeft Trump in zijn campagne systematisch gelogen over zichzelf en bijna al het andere. Een fact-check club onderzocht 110 quotes. Daarvan bleek maar liefst 77 procent onwaar te zijn: 17 procent grotendeels onwaar, 41 procent onwaar en 19 procent viel in de categorie grove leugens.

Donald Trumps campagne tegen de 'crooked media'

Oplichting

Trump presenteert zichzelf als selfmade man. Maar zijn vader was miljonair en gaf hem een miljoen als opstartkapitaal. Trump presenteert zichzelf ook als succesvol zakenman: vier van zijn bedrijven gingen failliet. Schuldeisers en de belastingdienst verloren miljoenen, maar Trump wist er ongeschonden uit te komen.

Dan is er de kwestie van zijn frauduleuze instelling. Trump lanceerde 'een onroerendgoedopleiding' genaamd de Trump University. Die heeft van 2005 tot 2011 bestaan. Er kwamen ongeveer 5000 studenten op af die veel geld betaalden voor de opleiding. Volgens de aanklagers was het helemaal geen opleiding, maar oplichting. De opleiding was niet erkend en voldeed niet aan wat de studenten vooraf werd beloofd. Die zaak loopt nog.

Ook keerde de kritiek die Trump had op de toespraak van Khizr Khan, de vader van een in Irak gesneuvelde Amerikaanse moslimsoldaat, zich tegen hem. Want wat bleek, de sportieve jonge Trump kreeg ondanks een vlekkeloze medische geschiedenis vrijstelling van dienst via een doktersbriefje: hielspoor in beide voeten.

Trump nam pas een standpunt in over de oorlog in Irak toen de de inval en de bezetting niet goed liepen en noemde de oorlog pas achteraf "een dikke, vette fout".

Trump schept verder nog op over zijn rijkdom, verspreidt leugens over zijn tegenstanders en houdt er een bijzondere visie op na wat feiten betreft. Media als The Washington Post, The New York Times en anderen hebben de leugens van Trump allemaal feitelijk aangetoond, precies zoals je van de media mag verwachten.

Uitglijders

Trump heeft verslaggevers van The Washington Post daarop geweerd van zijn campagne-bijeenkomsten. De krant noemde de presidentskandidaat een paar weken geleden in een uniek hoofdredactioneel commentaar 'een gevaar voor de democratie'.

En dan zijn er nog Trumps campagne-uitglijders. Tv-zenders zijn daar - met uitzondering van Fox News - na een aanvankelijk zeer timide aanpak van Trump nu kritisch op.

Maar dit alles maakt de aanhang van Trump allemaal niets uit. Zij haten de politieke elite en daar horen de media bij. Trump zegt dat hij geen campagne voert tegen zijn Democratische rivaal Hillary, maar tegen de vooringenomen en oneerlijke media.

Dat vindt ook Derk Jan Eppink, senior fellow bij een denktank in New York. "Dagbladen als The New York Times en de televisiezenders CNN, NBC, CBS, ABC hebben een offensief van ongekende proporties ingezet tegen Donald Trump", vindt hij.

"Amerikaanse media hebben geen greep meer op de massa. Voor boze kiezers zijn media de megafoon van politieke elites en daarom ongeloofwaardig. Toch heeft Trump een kans. De tijd dat mediakopstukken meningen konden voorkauwen voor 'domme mensen' is voorbij. Die mensen vormen nu zelf meningen", aldus Eppink.

I am not only fighting Crooked Hillary, I am fighting the dishonest and corrupt media.

Donald Trump

Ook de opiniepeilers zouden tegen Trump zijn. In een interview met Fox News zei Trump dat de uitslag op 8 november gemanipuleerd zal worden. Wel erkende de Republikeinse presidentskandidaat deze week dat hij soms foute dingen zegt en bood excuses aan.

Zijn laatste campagne-leider Paul Manafort is nu opgestapt. Hij lag onder vuur omdat hij samen met een naaste medewerker zou hebben verzwegen dat ze jarenlang actief waren als lobbyist voor de pro-Russische regering van de toenmalige Oekraïense president Janoekovitsj.

Provocatief

De nieuwe campagneleider van Trump is Stephen Bannon, iemand die net als Trump houdt van de confrontatie. De afgelopen vier jaar stond Bannon aan het hoofd van Breitbart News, een Amerikaanse Geen Stijl en populair bij conservatieve Amerikanen.

Dat belooft zeker vuurwerk voor de rest van de campagne, denkt Bloomberg-journalist Joshua Green. "Trump kiest voor iemand als hijzelf, iemand die provocatief en beledigend is. Ik verwacht dat we meer van die Trump gaan zien tijdens de campagne en zeker in debatten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl