Nieuwsuur
EPA

Vlak na de aardbeving die in Haïti aan ruim tweehonderdduizend mensen het leven kostte, brak op het eiland de zeer besmettelijke ziekte cholera uit. Na vijf jaar ontkennen, heeft de Verenigde Naties nu toegegeven dat het VN'ers waren die de ziekte naar Haïti brachten. Op de basis zaten blauwhelmen uit Nepal die de ziekte waarschijnlijk bij zich droegen. 

Infrastructuur

"De ziekte kwam daarvoor al iets van honderd jaar niet meer voor. Het is dus heel waarschijnlijk dat zij het hebben meegebracht. Het feit dat cholera zo om zich heen greep heeft wel te maken gehad met de aardbeving. Er was geen infrastructuur. Heel veel mensen gingen van het platteland naar de stad", zegt Annemarie Loof, operationeel manager van Artsen zonder Grenzen op Haïti.

VN veroorzaakte cholera-epidemie Haïti

De Amerikaanse journalist Jonathan Katz deed jarenlang onderzoek naar de zaak nadat hij een gevoelig rapport in handen kreeg. "De VN heeft lange tijd bewijzen proberen te vernietigen en de zaak stelselmatig ontkend, maar nu moeten ze toegeven dat ze een rol hebben gespeeld bij de verspreiding van de ziekte", zegt Katz. "En nog erger: ze moeten nu ook toegeven dat ze erover hebben gelogen."

Volgens officiële cijfers zijn ongeveer 770.000 mensen in Haïti besmet met cholera. Dat is ongeveer 7 procent van alle inwoners van het eiland. Meer dan negenduizend mensen hebben de ziekte niet overleefd.

Plan van aanpak

Loof: "Het is heel moeilijk om de ziekte te bestrijden. Er is geen infrastructuur. De hoofdstad ligt in een dal. Als het gaat regenen, gaat al het water naar de arme sloppenwijken. De enige manier om het te bestrijden is de infrastructuur aan te passen. Er moet riolering komen."

Katz: "De VN kan niet langer achterover leunen. Ze moeten het oplossen, eventueel gedwongen door welke rechter dan ook. Want er is heel veel geld nodig."

De VN heeft aangekondigd zich harder in te zetten om de cholera-uitbraak te stoppen. De organisatie heeft toegezegd binnen twee maanden met een nieuw plan van aanpak te komen.

STER reclame