'Onderwijs is het beste wapen tegen terreur'

  • Suzanna Koster

    verslaggever

  • Suzanna Koster

    verslaggever

Voor de studenten en docenten van de Bacha Khan Universiteit in Pakistan moest 20 januari een feestdag worden. Met een poëziebijeenkomst zou vredesactivist Bacha Khan, goede vriend van Ghandi en naamgever van de universiteit, gevierd worden.

Totdat vier terroristen over de muur van het universiteitsgebouw klommen. Kamer voor kamer zochten ze naar mensen en schoten ze neer.

Binnen korte tijd lagen overal dode lichamen en was de universiteit veranderd in een slagveld. In totaal kwamen 22 mensen om het leven.

Ondanks aanhoudende bedreigingen keerden studenten en medewerkers de afgelopen maanden terug. Want onderwijs is het beste wapen tegen terreur, vinden zij.

'Onderwijs is het beste wapen tegen terreur'

Bibi Ranra, docent Engels, verstopte zich tijdens de aanslag in haar kamer. "We wachtten letterlijk op onze dood. Toen er op de deur werd geklopt, dachten we dat het onze beurt was."

Maar in plaats van de terroristen, stonden er militairen voor de deur. Ranra en haar collega's werden bevrijd. Maar ze verloor wel drie van haar studenten. "Als ik die klas lesgeef, ontbreekt er iets."

Bibi Ranra, docente Engels op de universiteit

De terroristen die de aanslag pleegden werden gedood, maar de Pakistaanse Talibansplintergroepering waartoe ze behoorden is nog altijd springlevend. De groep blijft scholen bedreigen, maar daar laten de studenten en docenten zich niet door weerhouden.

Ranra geeft weer Engelse les. "Toen deze universiteit werd aangevallen zei ik: ik kom nooit meer terug. Maar de volgende dag wilde ik studenten troosten en proberen les te geven onder normale omstandigheden. We laten ons niet onder druk zetten."

Onderwijs is belangrijk om de Taliban te bestrijden, vindt Ranra. Haar studenten zijn het daar mee eens. "Om je tegen terrorisme en hersenspoelen te wapenen is onderwijs een erg belangrijk middel", zegt Safir Bangash.

Studenten worden gecontroleerd voordat ze het universiteitsterrein op mogen

De overheid probeert met militaire acties aanslagen te voorkomen. De studenten merken dat de patrouilles effect hebben.

"Vroeger was er om de dag een aanslag in Pakistan. Maar door de militaire acties kunnen terroristen nu geen kant meer op. Ze zitten vast en weten zich geen raad meer. Daarom plegen ze aanslagen op studenten en kinderen, een makkelijk doelwit."

Geur van vrede

De aanslag stond in schril contrast met de festiviteiten die op de universiteit gepland stonden. Student Amjad Khaskar heeft zijn gedicht nooit kunnen voordragen. Voor Nieuwsuur doet hij het alsnog.

'Wij zijn degenen die een oproep tot vrede doen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl